Бетонираха плажа на къмпинг "Юг" в залива Корал | webcafe.bg
newscafe

Бетонираха плажа на къмпинг "Юг" в залива Корал

Webcafe.bg
13.04.2015, 13:37 (обновена 13.04.2015, 14:06)

1 от 10 снимки Назад Напред

корал, юг

Снимка: © "Да запазим Корал"

Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие - къмпинг Корал - "Юг" беше залято с бетон в седмицата преди Великден

Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие - къмпинг "Юг" беше залято с бетон в седмицата преди Великден. Къмпингът се намира в северната част на залива Корал. Според Фейсбук група в защита на Корал инвеститор в проекта са ИФ "Фаворит" и "Еуратек", които имат издадено разрешително от община Царево за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв м.

Снимките от започналия строеж не оставят никакво съмнение, че строителството се извършва на самия плаж, който се води публична държавна собственост и в нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Според самите инвеститори, първите къщи ще бъдат завършени преди началото на летния сезон.

Целият залив Корал се намира до дюни и е защитена територия.

От сдружението "Да запазим Корал" вече са подали жалба до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Борисов и президента Плевналиев.

В сигнала те настояват да се отмени разрешителното за строеж на вилното селище в къмпинг "Юг", по подобие на отменените вече разрешителни за плажа "Корал". Групата иска и разследване за начина, по който е придобита земята на къмпинг "Юг", както и подвеждане под отговорност на лицата, които са издали разрешително за строеж на самия плаж.

"Къмпинг "Юг" е част от "Корал" и той е тестът за това дали в България през 2015 година е възможно беззаконието да бъде узаконено", се казва в писмото на "Да спасим Корал".

Теренът на къмпинг "Юг" е в директна близост до морето и би трябвало да е изключителна държавна собственост, но се оказва частна собственост след мъглива сделка чрез масова приватизация.

През 2012 година главният архитект на Царево издава строително разрешение за вилно селище с РЗП 1 173,00 кв.м. с адрес на обекта ПИ с идентификатор 44094.503.3, с. Лозенец, общ. Царево. С това на практика се дава зелена светлина за пълното бетониране на къмпинга и дюните на плажа.

От сдружението "Да запазим Корал" съобщиха, че в седмицата преди Великден са се опитали да „издирят" т.н. публични специализирани карти на дюните, за които обществото беше уведомено, че са публични и че са приети и одобрени през октомври 2014 година.

След разговор с Агенцията по кадастър се е оказало, че никой в държавата не може да предостави тези публични карти, защото "още няма регламент за тях".

"Платени от нашите данъци, тези карти удобно се крият от очите на обществото, а междувременно корумпирани общини издават или вече са издали незаконни строителни разрешения върху същите тези защитени дюни от картите и изключително малката останала незастроена част от крайбрежието ни, е на път завинаги да бъде бетонирана и да изчезне", казват от сдружението.

Oще: вилна зона  дюни  залив корал  кадастър  корал  корал юг  незаконно строителство  плаж  разрешение 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

1 conscience | 18.04.201509:47

Освен да ги оставим да си чакат туристите от Германия, Сърбия и Латвия
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани