Нормалността не търпи отлагане | webcafe.bg
newscafe

Нормалността не търпи отлагане

Webcafe.bg
08.05.2013, 16:41 (обновена 09.05.2013, 07:14)
Меглена Кунева

"Основната задача: да изкараме партиите от бизнеса..."

Меглена Кунева е председател на "Движение България на гражданите", водач на листите на партията за 23 МИР София и 19 МИР Русе.

Как обявеният от Движение България на гражданите поход към нормалност включва излизането на България от кризата - т.е. ускорен растеж, по-високи доходи, по-ниска безработица?

Нашият поход на нормалността дойде като отговор на всичко, което управляващите сътвориха в икономиката и вкарването на страната в безпрецедентна социална криза. Ние смятаме, че най-неотложната мярка, която смятаме да приложим, ако "Движение България на гражданите" състави кабинет, е моменталното спиране на протекциите над монополите и свързаните с тях бизнесмени.

Те направо задушиха българското производство и понижиха стандарта на живот в страната. За да има възможност за създаване на нови работни места, трябва да има правила за всички. Тези правила гарантират предвидимост и от страна на държавата, и от страна на бизнеса.

Нужно е радикално подобрение на средата за правене на бизнес и дисциплиниране на държавата по отношение на нейната коректност спрямо тези, които генерират доходи и работни места.

Тук визирам и предвидимия срок за връщане на ДДС и всички други финансови взаимоотношения с държавата. Основната ни задача е да изкараме партиите от бизнеса... буквално. Просто не е нормално и няма как да очакваме нови работни места в една икономика, където е нужно да имаш телефона на министър-председателя, ако искаш да произвеждаш бира, примерно.

Със сигурност, ние ще заложим на подкрепа на малкия и среден бизнес в сектори с висока добавена стойност. Именно затова ние отделяме такова голямо внимание на образованието, където ще отделим 500 милиона лева повече в бюджета.

Коя от реформите не търпи отлагане?

Доста са неотложните реформи, но тези в образованието, здравеопазването и социалната сфера, са неизбежни. От тяхното успешно провеждане, всъщност, зависи и качеството на живот на всеки един от нас.

Като майка и гражданин най-много ме боли за раждаемостта и обезлюдяването на страната. Затова искам да поставим акцент върху грижата за майките и младите семейства. По отношение на пенсионните плащания, трябва задължително да се възстанови швейцарското правило.

Образованието е ключово за развитието на икономиката. Ако живеем глупаво, ще живеем зле. Икономиката на 21 век търси друг вид специалисти - за интелигентен транспорт, интелигентно замеделие, интелигентна енергетика.

Реформите в сектор правосъдие и вътрешен ред също са необходими. Преди всичко трябва да се върнем на територията на нормалността, растежа и да отменим тежкия данък "несигурност" и такса "страх", която всяко българско домакинство заплаща в момента.

Какво значи "парите за здраве да отиват за здраве" (фраза от предизборния клип на партията)?

Означава точно това, което чувате. Парите от здравноосигурителни вноски да се използват само и единствено по предназначение и за нищо друго. Предишното правителство, знаете, изпразни резерва на Здравната каса.

Това, което искаме ние, е радикално подобряване на защитата на пациентските права и овластяването на индивидуалния пациент чрез спирането на "течовете" на здравни вноски и въвеждането на индивидуален електронен здравен паспорт.

Същевременно трябва да запазим и малкото останали лекари и здравни работници в системата, като отчитаме и трудните условия, в които работят те. Трябва да ги пазим. В никакъв случай не бива да създаваме разделителни линии лекари срещу пациенти, каквато беше практиката при предишното правителство.

Ако спрем "течовете" и рязко намалим редица наследени порочни практики, ще сме в състояние да осигурим безплатни 100% от лекарствата за всички деца до 7-годишна възраст, както и линейка на спешната помощ в рамките на 30 минути до всеки български дом. Това с лекарствата е напълно възможно - ето Германия ще го направи за децата си от 1 август. Ако говорим за демографска криза, трябва да предприемаме реални мерки.

Предвид дебата за плоския данък - да или не?

Твърдо „за" запазване на плоския данък и запазване на нивата на преките данъци в страната. Също така и за запазване на размера на ставките за социални осигуровки и отмяна на облагането на доходите от лихви по депозити.

Твърдо искаме и прекратяването на порочната практика на неправомерно забавяне на възстановяване на ДДС. Държавата трябва да "отстъпи" от шията на тези, които произвеждат и създават блага и да ги остави те сами да решат как да действат най-ефективно.

Може (ли) да поевтинее токът?

Може да поевтинее, ако в сектора на енергетиката бъде въведена поне минимум прозрачност и монополите бъдат поставени на място. В момента дори и специалисти се затрудняват да обяснят веригата на покупко-продажби на ток между държавата и частните фирми.

Всички ние сме "на тъмно" по отношение на ценообразуването и договорите, сключвани от наше име за години напред. При такива непрозрачни условия няма как да очакваме качествени услуги на нормални цени.

Това е хранителна среда за гигантски злоупотреби и спекулации. Докато съществуват подобни условия, трябва да има мораториум върху повишаването на сметките за ток. Няма да има мораториум на цените, а мораториум на хаоса.

Откъде да се започне в съдебната система?

В една от емблемите на "Движение България на гражданите" се превърнаха усилията на нашите експерти в сектор правосъдие. Конкретните мерки и решения, които ние предлагаме, целят едно, а именно - постигането на ефективно правосъдие, което да преодолее острия дефицит на справедливост в нашето общество.

Тези мерки визират пренасянето на тежестта в работата на ВСС от кадруване върху анализиране на проблемите и формулирането на политика в областта на правораздаването. Кариерното развитие на магистратите трябва да подлежи на обективна оценка на професионалната им дейност и трябва да бъде преодоляна неравномерната им натовареност.

Имаме сериозна нужда от изграждането на единната информационна система за противодействие на престъпността и не на последно място - усъвършенстване на системата за случайно разпределение на делата.

Важно е също да разпределим мерките на краткосрочни и дългосрочни. Да знаем, че за една година може да свикаме Комисия за промяна на констотуцията и тя да излезе с проект.

Има ли пресечни точки вашата платформа с тези на други партии - и кои?

Вероятно има, но това, което ме изумява в последните няколко седмици, е с каква лекота нашите политически опоненти използват немалки съставни части от нашата програма, да не кажа цели "стълбове".

Както знаете, програмата на партията е съставена от 3 такива стълба, в които са заложени всички конкретни управленски решения за излизане от кризата и по-качествен живот тук и сега. Лошо няма, нека ги използват и приведат на практика, ако могат.

Това означава, че ние вече сме постигнали своята първа победа - накарахме останалите играчи на политическия терен да променят своите възгледи и своето говорене. Остава да променим и тяхното поведение в посока нормалност.

Oще: безработица  бизнес  българия  бюджет  граждани  движение българия на гражданите  държава  здравеопазване  криза  меглена кунева  стандарт 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

37 deowin | 10.05.201317:56

>чети между редовете и ще разбереш

Бих, ако обичах да си измислям и да придавам важност на измислиците си под прикритието на "чети между редовете".
Но, като всеки човек на науката, не обичам.
Тази привилегия остава за вас, хората на религията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

36 Harry | 10.05.201301:08

deowin, чети между редовете и ще разбереш. всъщност, много добре знаеш. Намига
Трябва да се пише езоповски, цензорите трият и банират. Както са казали древните, за умния е достатъчно.
Със здраве.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

35 deowin | 10.05.201300:57

Не виждам кой от изброените от Кака Мара факти от живота на Кунева я компрометира.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

34 Harry | 10.05.201300:26

Бившата еврокомисарка пояснява, че не е на заплата и няма да участва в управлението на банката.
Ми за чий ... е в банката? Във Франция се свършили пръмовиците та си внасят от нас, щото без Кунева Париба ще пропадне?! Много щастлив Много щастлив
Како Маро, излагаш се! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

33 Кака Мара | 09.05.201323:43

Сега, задаприключим:
Значи госпожата( тогава другарката) се е омъжила за Андрей Пръмов на 22.04.1984 г; като как свекърът й и е бил отстранен от управлението преди да се оженят" , както твърди вещ съфорумец, при положение, че в официалната му биография пише" председател на Централния кооперативен съюз (1978-1986)"?!
Между другото, сега разбрах, че госпожата е от " твърдата вяра". Пу,пу ,пу , да не ме разберета криво, няма лошо!! Само дето това предполага вече и малко по -друг поглед върху нейната кариера и( разбира се,поне за мен) разни факти намират що -годе логичното си обяснение Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

32 Кака Мара | 09.05.201323:28

Семейство

Меглена Кунева е омъжена за финансиста Андрей Пръмов, син на секретаря (1962-197Кул на ЦК на БКП Иван Пръмов, от когото има син Александър Пръмов


Сега, уточнение:
Иван Райчинов Пръмов е български партизанин и политик от Българската комунистическа партия. Министър на земеделието и горите (1957-1962).
Роден е през 1921 г. в село Войнягово, Карловско. През 1936 г. става член на Работническия младежки съюз, а от 1939 г. влиза в ръководството на неговата околийска организация в Карлово.

Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. През 1943 г. става партизанин във Втора средногорска бригада "Васил Левски" и е осъден задочно на 15 год. затвор по ЗЗД.

Завършва Агрономическия факултет на Софийския университет (194Кул и започва работа в Централния комитет на Димитровския съюз на народната младеж (1948-1951). Първи секретар е на Околийския комитет на БКП в Карлово (1951-1952) и секретар на Окръжния комитет на БКП в Пловдив (1952-1954).

Заместник-министър (1954), а от 1957 г. - министър на земеделието и горите в правителството на Антон Югов. Следващите му длъжности са секретар на ЦК на БКП (1963-197Кул, председател на Централния кооперативен съюз (1978-1986) и посланик във Варшава (1986-198Кул. От 1958 до 1990 г. е народен представител.
Семейство

Иван Пръмов има 3 синове:

Андрей Пръмов - женен за Меглена Кунева (български политик)
Климент Пръмов - женен за Уляна Пръмова (бивш генерален директор на [[БНТ], понастоящем продуцент на "Лице в лице" по bTV[1]])
Райчин Пръмов
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

31 Кака Мара | 09.05.201323:25

Президентски избори 2011

На 6 юни 2011 Меглена Кунева е издигната от инициативен комитет за независим кандидат-президент. Инициативният комитет се състои от 53-ма души и включва Георги Чапкънов, певеца Дони, Иглика Трифонова, Йоана Буковска, Камен Плочев, Костадин Георгиев-Калки, Мариана Попова, Борислав Цеков, Даниел Вълчев, Минчо Спасов, проф. Огнян Герджиков, Петър Попйорданов и Пламен Константинов, както и много представители на Института за модерна политика - организацията, която формулира доктрината за "гражданския и надпартиен кандидат", написва президентската платформа, основните политически тези и слогъна на кампанията "Гласът на хората". [13][14][15]
Сдружение „България на гражданите“/Партия „Движение България на гражданите“

През декември 2011 г. Кунева, заедно с още 13 души, учредява сдружение „България на гражданите“. Заявената цел на сдружението е „да инициира и активно да участва в дебата за формулиране на националната кауза и националните приоритети на България“. [16] На 1 юли 2012 г. Кунева учредява политическа партия „Движение България на гражданите“[17], която се определя като дясна партия.
Парламентарни избори 2013

Основна статия: Парламентарни избори в България (2013)

През октомври 2012 г. Меглена Кунева заявява, че "Движение България на гражданите" ще се яви самостоятелно на парламентарните избори през 2013 г. и „след парламентарния вот движението при никакви обстоятелства няма да участва в коалиционно правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС“. [18]. На 28 октомври 2012 г. Меглена Кунева обявява: "Движение България на гражданите" ще работи за победа на предстоящите парламентарни избори като предложи алтернативен модел за управление, който изключва възможността за коалиция с ГЕРБ, БСП или ДПС и след провеждането на вота. [19]. След шест месеца, на 11 март 2013 г. стана ясно че партията "Движение България на гражданите" може да подкрепи следващия кабинет "Никога не сме казвали, че няма да подкрепим правителство, нито че няма да съставим правителство" разясни Даниел Вълчев, един от учредителите на партията [20]. Финансирането на кампанията е повод за критики и съмнения за неясен произход на големите финансови средства с които става от страна на РЗС [21].
Критика

През 2010 г. Кунева, по онова време бивш еврокомисар и действащ съветник в Европейската комисия, е избрана за член на Управителния съвет[22] на френската банка „БНП Париба“.[23] Този случай, както и подобните назначения в големи компании на бившите еврокомисари Бенита Фереро-Валднер, Гюнтер Ферхойген и Чарли Маккрийви, предизвиква противоречиви реакции и става повод неправителствената организация „Прозрачност без граници“ да поиска по-строги мерки за предотвратяване на конфликт на интереси при членовете на Европейската комисия.[24] Организацията призовава конкретно да бъде преразгледан правилникът за поведение на европейските комисари, като им се отнеме правото да заемат важни постове в частни фирми поне 2 г. след приключването на работата им в Брюксел.[25] Етичният комитет към Европейската комисия (Ad Hoc Ethical Committee) разглежда проблема и излиза със становище на 8 юли 2010 г., че няма конфликт на интереси и Кунева може да стане част от Борда на директорите на банката. Европейската комисия също одобрява и разрешава да изпълнява тази длъжност, както и на още няколко бивши европейски комисари като Гюнтер Ферхойген, Мариан Фишер Бойл, Бенита Фереро-Валднер и др., чиято нова работа в други големи европейски компании също е проверена за конфликт на интереси. [26] "Избирането ми е при пълна прозрачност и със съгласието на Европейската комисия", коментира на 14 май 2010 година пред “24 часа” Меглена Кунева. Тя получава и поздравления в Брюксел за поканата да бъде първият източноевропеец в 6-ата банка в света. Бившата еврокомисарка пояснява, че не е на заплата и няма да участва в управлението на банката. Меглена Кунева е сред група от независими членове, които се събират 4 пъти в годината, за да обсъждат по-глобални въпроси. При поканата си към нея членовете на борда изтъкват, че Кунева е носител на най-високото отличие на Франция за чужденци — Офицер на Почетния легион.[27]

Остри обществени критики към Кунева, че не е защитила правата на потребителите, отправят водещи правозащитници и застъпници на свободата на словото в киберпространството в началото на 2012 г. по време на масовите протести срещу международното споразумение ACTA[28], което налага цензура в Интернет [29] [30] [31]. Критиките към Кунева са, че в качеството си на европейски комисар е участвала в три заседания на Европейската комисия, в които е обсъждано и са вземани решения по ACTA без да изрази отрицателно становище. Въпреки твърденията на Кунева, че няма нищо общо с ACTA [32], официалните документи и протоколи на Европейската комисия доказват участието ѝ в три заседания, както следва:

Заседание на ЕК на 11 декември 2007 г.: с участието на Меглена Кунева Комисията приема т.нар. Лисабонска стратегия 2008-2010 (COM (2007) 804), която включва следното решение: „Да се подобри системата за защита на интелектуалната собственост от фалшифициране, включително чрез приемането на многостранното споразумение ACTA” (виж стр. 14 от стратегията).
Заседание на ЕК на 9 април 2008 г.: с участието на Меглена Кунева Комисията обсъжда преговорните позиции по ACTA и дава пълномощия на комисаря по търговията да води текущите преговори (т. 6.2.vi от дневния ред, стр. 18-19 от протокола).
Заседание на ЕК на 16 юли 2008 г.: Европейската комисия с участието на Меглена Кунева одобрява Европейска стратегия за защита на индустриална собственост COM(200Кул465/4 (т. 11 от дневния ред), в която изрично се подчертава волята на Комисията да се работи за приемането на ACTA (стр. 16-17 от стратегията).
Финансирането на партията ѝ е повод за критики и съмнения за неясен произход на големите финансови средства с които става от страна на РЗС.

Семейство

Меглена Кунева е омъжена за финансиста Андрей Пръмов, син на секретаря (1962-197
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

30 Harry | 09.05.201323:22

И точно ТАЗИ обещава да изгони бизнеса от политиката!? Виж ми честните сини очи! Много щастлив Много щастлив
Крадеца вика дръжте крадеца!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

29 Кака Мара | 09.05.201323:21

Хубавоо, като искате популярна информация, ето ви:
Меглена Кунева е дъщеря на известния буфосинхронист и киноактьор Щилиян Кунев, а нейният дядо е юрист, завършил Сорбоната[1]. Семейството произлиза от католическата общност в района на град Раковски.[2]

През 1981 г. Кунева завършва „Право“ в Софийския университет „Климент Охридски“.

На 22 април 1984 г. се омъжва за Андрей Пръмов, син на Иван Пръмов, председател на Централния кооперативен съюз, и приема фамилията Кунева-Пръмова[3].

През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема: "Гражданскоправна отговорност по договорите за проучване, проектиране и капитално строителства за опазване на околната среда" [4] с научен ръководител Траян Лялев. През 2012 г. дисертацията предизвиква интерес със сбърканата буква в личното име. Разследване на Фрогнюз показва, че оригиналните документи са подписани от Меглена Щилянова Кунева-Пръмова, но информацията е въведена в базата данни на Националния център по информация и документация грешно под името "Миглена"[5]. По данни на Фрогнюз грешката е поправена след 28 октомври 2012 г.

От 1987 до 1991 г. е журналист в БНР, като през 1988-1990 г. работи и в казионния Комитет за правата на човека, създаден с решение на Секретариата на ЦК на БКП, протокол № 54 от 3 февруари 1988 г.[6] От 1991 до 2001 г. е старши съветник и директор на Правната дирекция на Министерския съвет[7] В този период участва в изработването на Закона за достъп до обществена информация и множество екологични нормативни актове.

През 1991-2001 г. Кунева е сътрудник в правния отдел на Министерския съвет.

През 2002 - 2006 г. Меглена Кунева е министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. През 2007-2009 г. става първия европейски комисар от България с ресор защита на потребителите в първия състав на Европейската комисия, оглавяван от Жозе Мануел Барозу.

От 2010 г. Кунева е съветник по правата на пътниците на еврокомисаря по транспорта и вицепрезидент на ЕК Сийм Калас. От месец май 2010 г. е независим член на борда на директорите във БНП Париба.[8] Председател е и на Съвета на директорите на Европейския център за политики.[9] На 6 юни 2011 г. инициативен комитет обявява кандидатурата ѝ за президент на България.[10], а на самите избори се класира 3-та с 14 % и не успява да стигне до балотаж.

Автор е на сценария на документалния филм „Истории за убийства“, режисиран от Иглика Трифонова, който печели наградата „Златна роза“ на Варненския филмов фестивал през 1993 г.[11]

Има допълнителни квалификации в Хага и в Джорджтаунския университет във Вашингтон.
Политическа дейност
България

През юни 2001 г. е избрана за народен представител от листата на Национално движение „Симеон Втори“ (НДСВ), но през август напуска парламента, тъй като е назначена за заместник-министър на външните работи и за главен преговарящ на България по присъединяването към Европейския съюз.

На 29 май 2002 г. е избрана за първия български министър по европейските въпроси в правителството на Симеон Сакскобургготски. След изборите на 25 юни 2005 г. запазва своя пост на министър (без портфейл) по европейските въпроси и в правителството на Сергей Станишев.

През октомври 2006 г. Съветът на лидерите на политическите партии от тройната правителствена коалиция я предлага за първи еврокомисар от България. Кунева е официално номинирана за еврокомисар от Сергей Станишев на заседанието на Министерския съвет на 26 октомври 2006. Кандидатурата ѝ е одобрена от Европейския парламент на 12 декември 2006 г. с 583 гласа „за“, 21 „против“ и 28 „въздържали се“. Във връзка с избирането на Меглена Кунева за първи еврокомисар от България 40-то народно събрание я освобождава от поста министър по европейските въпроси на 21 декември 2006 г.

Меглена Кунева е бивш кандидат за президент на България. На 6 юни 2011 г. инициативен комитет официално обявява кандидатурата ѝ, а на изборите на 23 октомври се класира 3-та с 14% от гласовете [12].
Европейски съюз

На 1 януари 2007 г. Кунева започва мандата си в Европейската комисия (ЕК), който продължава до 9-и февруари 2010 г., когато новият състав на ЕК е утвърден от Европейския парламент. Ресорът, който ѝ бе определен, бе защита на потребителите. Преди нея той е част от ресора на еврокомисаря от Кипър Маркос Киприану, който от 1 януари 2007 се занимава само със здравеопазването и безопасността на храните в ЕС. На 22 януари 2007 г. Меглена Кунева полага тържествено клетва в качеството си на член на Европейската комисия, отговарящ за защитата на потребителите. Това става на церемония в Съда на Европейските общности в гр. Люксембург.

По време на мандата си като еврокомисар Кунева предлага единен формат за сметките за електричество в общността и изисква от банките в съюза да унифицират правилата за потребителския кредит. Работи по създаването на четири нови директиви за защита на потребителите, в това число и Директивата за нечестни търговски практики. Довежда до край договарянето и подписването на Меморандума между ЕС и Китай за безопасност на стоките. През 2008 г. Кунева е отличена с наградата „Европеец на годината“ на изданието за европейска политика European Voice.
Избори за Европейския парламент 2009

По време на изборите за Европейския парламент през 2009 г. Кунева е кандидат в листата на НДСВ. Кампанията на партията за евроизборите залага на посланието „Гласувайте за Меглена Кунева — европейското лице на България“. НДСВ получава 8% и печели 2 мандата. На първите 2 места в листата са Меглена Кунева и Антония Първанова, но Кунева решава да остане еврокомисар и нейното място в Европейския парламент се заема от третия в листата - Станимир Илчев.
Президентски избори 2011

На 6 юни 2011 Меглена Кунева е издигната от инициативен комитет за независим кандидат-президент. Инициативният комитет се състои от 53-ма души и включва Георги Чапкънов, певеца Дони, Иглика Трифонова, Йоана Буковска, Камен Плочев, Костадин Георгиев-Калки, Мариана Попова, Борисла
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

28 Harry | 09.05.201323:18

14.05.2010
Акционерите на “БНП Париба” одобриха завчера избирането на Меглена Кунева в ръководството на френската банка, предаде Ройтерс.
12.06.2011
Кандидат-президентката Меглена Кунева все още е в борда на директорите на френската банка „БНП Париба”. Става ясно след официално питане до банката дали кандидатката за държавен глава все още е в управата и отговорът бил положителен.
Все градски легенди! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани