От днес - от 140 на 90 км/ч на "Хемус" и "Тракия" | webcafe.bg
newscafe

От днес - от 140 на 90 км/ч на "Хемус" и "Тракия"

Webcafe.bg
01.04.2015, 08:43 (обновена 01.04.2015, 09:24)
тракия

От днес влиза в сила ограничение на скоростта в дадени участъци на автомгистрали "Хемус" и "Тракия" - от 140 на 90 км/ч

От днес по определени учасъци от автомагистрала "Тракия" и "Хемус" се въвежда ограничение на скоростта при шофиране до 90 км/ч, вместо определените по закон 140 км/ч.

Целта на ограничението, според агенция "Пътна инфраструктура", е да се повиши безопасността на движение по старите отсечки, които не са ремонтирани, поради липса на достатъчно средства. Настилката в тези участъци е силно амортизирана, което създава рискове от катастрофи.

На магистрала "Тракия" ограничението важи за теритотията на област Пазарджик - между 63 и 90 километър и територията на област Пловдив - между 119 и 133 километър.
На "Хемус" ограниченията са в областите Шумен и Варна - между 349 и 376 километър.

В тези отсечки ще има сингализация, ограничаваща скоростта на движение. Пътните знаци ще бъдат монтирани след всеки пътен възел, както и на самия участък.

Допълнители патрули на КАТ ще осигуряват безопасното преминаване, докато шофьорите свикнат, че трябва да намалят скоростта.

Според регионалния министър Лиляна Павлова, не достигат 100 млн. лева за ремонт на магистралите, тъй като целият бюджет за текущи пътни ремонти е между 50 и 70 млн. лева годишно. По тази причина ограничаването на скоростта се явява единственото решение в случая.

Инж. Лазар Лазаров - председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфрасктруктура" (АПИ), каза пред "Дневник", че приходите от винетни такси са около 220-230 млн. лева, но тези пари отиват директно в държавния бюджет, а едва 45% постъпват в АПИ (около 105 млн. лв).

До края на тази седмица, ако времето позволява и настилката е суха, ще се извърши серия от ремонтни дейности по двете автомагистрали: запълване на дупки, изглаждне на неравноости и ремонт на мантинелите.

Oще: апи  кат  лиляна павлова  магистрала  министерство на регионалното развитие  настилка  ограничение на скоростта  пазарджик  пловдив  пъни знаци  ремонтни дейности  тракия  хемус 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани