Военното разузнаване без шеф заради ДС | webcafe.bg
newscafe

Военното разузнаване без шеф заради ДС

Webcafe.bg
09.03.2015, 14:41 (обновена 09.03.2015, 15:44)
николай ненчев, министър на отбраната

Снимка: © РБ

Поредна ключова смята в сектора за сигурност

Директорът на служба „Военна информация" Веселин Иванов е уволнен от министъра на отбраната Николай Ненчев със заповед, заради неразбирателство по кадровата политика в структурата. Миналата седмица стана ясно, че военното разузнаване е доминирано от кадри на бившата Държавна сигурност.

„С г-н Иванов не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси относно работата на Службата, особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г.", обясни министър Николай Ненчев.

Друга причина са разкрити нередности в службата. Ненчев очаква в бъдеще да се даде възможност на млади професионалисти да израстват до ръководни длъжности, вместо кадрите с агентурно минало от бившите репресивни служби.

Сред мотивите за освобождаването на директора на службата е и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на НАТО. „Смятам, че много от елементите на това сътрудничество за момента липсват", коментира министър Ненчев, цитиран от пресцентъра на МО.

Веселин Иванов коментира пред БГНЕС, че е очаквал да бъде освободен, но с него не е воден разговор. Като най-сериозно разминаване между двамата се сочи разкриването на досиетата в служба „Военна информация".

Веселин Иванов твърди, че оставя военното разузнаване в отлично състояние. "Тук мога да го кажа със сигурност. Нито финансови задължения и задачите се изпълняват на 100%", заяви освободеният шеф на военното разузнаване.

Oще: военно разузнаване  държавна сигурност  министерство на отбраната  николай ненчев  служби за сигурност 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани