Спешната помощ има нужда от спешна помощ | webcafe.bg
newscafe

Спешната помощ има нужда от спешна помощ

Webcafe.bg
29.09.2015, 08:53 (обновена 29.09.2015, 09:28)
линейка

Снимка: © Webcafe.bg

За 5 г. смъртните случаи на нуждаещи се от бърза помощ са 72 792. Оказва се, че над 90 процента от тях са настъпили преди пристигането на линейка

211 000 души или 3% от българското население няма реален достъп до спешна медицинска помощ. Заплащането на работещите в спешната помощ е неадекватно и недостатъчно, малък е и интересът на лекарите да специализират „Спешна медицина".

Това става ясно от доклад на Сметната палата за състоянието на родната спешна помощ през последните пет години.

Основните проблеми в работата на Спешна помощ са навременото оказване на помощ и липсата на квалификация на медицинските екипи.

Оказва се, че от 2010 година до 2014 г. броят на линейките в България е намалял с една трета. 7111 души работят в спешната помощ.

За 5 г. смъртните случаи на нуждаещи се от бърза помощ са 72 792. Оказва се, че над 90 процента от тях са настъпили преди пристигането на линейка.

Независимо, че според доклада финансирането на работещите в спешната помощ е ниско за рисковите условия на труд, се отчита и неадекватно планиране на средствата от страна на здравното министерство.

Ако през 2010 г. разходите са 76 млн. лв., то за 2014 г. те вече са 122 млн. или със 60% повече. Въпреки това техниката и апаратурата са морално остарели.

Отчетен е и проблемът с преминаването към националния телефон за спешни повиквания 112 и липсата на добра връзка между екипите на Спешна помощ и самите болници.

Заплатите на работещите в "Спешна помощ" ще бъдат увеличени с 20% от 2016 година. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред "Нова ТВ" днес.

Oще: бърза помощ  доклад  линейки  одит  сметна палата  спешна помощ 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани