Полицаите от бруталния арест са отстранени от длъжност | webcafe.bg
newscafe

Полицаите от бруталния арест са отстранени от длъжност

Webcafe.bg
08.07.2015, 15:26 (обновена 08.07.2015, 17:59)
мвр насилие в господари на ефира

Обяснения пишат всички шестима полицаи, които са били на терен

До днес следобед нямаше дисциплинарка, а само проверка срещу полицаите, заснети да бият момче и момиче в София. Това стана ясно от думите на шефа на СДВР Младен Маринов на пресконференция днес. По-късно от столичната полиция се поправиха.

При персонифициране на вината на всеки един полицай ще бъдат взети най-строги мерки по дисциплинарен път, който е по нашата компетентност. От вчера е уведомена Районна прокуратура, която е компетентна по преценката за наличие на данни за извършено престъпление. Работим под техен надзор, обясни Маринов.

По думите му от вчера обяснения пишат всички шестима полицаи, които са били на терен. Те са посочили, че са употребили сила и са използвали белезници, защото са били нападнати вербално. Униформените са със среден стаж в системата на МВР, който би трябвало да бъде достатъчен, за да придобият опит за справяне с такива ситуации.

На въпрос дали към момента те са отстранени от длъжност, Маринов отговори: "Не са отстранени, тъй като отстраняването става, когато се образува дисциплинарно производство, а то се образува при наличие на данни за извършване на престъпление. Такова може би ще бъде извършено след като разговаряме и с лицата, които са били задържани и проверката ще премине в дисциплинарно производство".

Шефът на СДВР посочи, че от датата на събитието - 19 декември 2014 г. в 01.40 часа, до този момент няма данни в дирекцията да са постъпвали жалби от задържаните, свързани с действията на полицаите.
По-късно обаче стана ясно, че главният секретар на МВР Георги Костов и Младен Маринов са разговаряли днес следобед с двамата младежи, задържани от служители на Първо РПУ. Те са потвърдили, че по време на задържането срещу тях и използвана прекомерна физическа сила.

Събраните данни са основание за образуването на дисциплинарно производство срещу четиримата полицаи, участвали непосредствено в задържането. До приключването на производството те са временно отстранени от длъжност. Данните ще бъдат докладвани на Софийската районна прокуратура.

По темата се изказа и премиерът Бойко Борисов. "Фактът, че има пияни хора и се държат лошо по улиците, е безспорен, това се прави от векове и има такива хора, които трябва да ги задържат. Моят коментар по темата е, че първо те действат абсолютно непрофесионално. Четирима души арестуват момиче, което е, доколкото разбрах, и пило. Четирима души. И искат подкрепление", възмути се министър-председателят.

"Това означава, че във всички дирекции незабавно трябва да се проведат изпити, да се атестират, ако трябва, служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред", посочи още той.

"Просто тук оправдания не трябва да има никой пред теб. Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема. Че е тежка работата - тежка е. Ако това беше терорист, разбирам. Има такива махленски бабаити, където действително трябва да отидат четири-пет души да ги арестуват. Но това е едно момиче", казва премиерът на вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на правителственото заседание.

С излезлите записи от последните дни беше вкарана темата за полицейското насилие по повод отминали събития, в което може да се разчете преднамереност, коментира самата Бъчварова.

Oще: 13 март  бой побой  господари на ефира  дисциплинарка  младен маринов  обяснения  полицаи  полицай  полиция  проверка  сдвр 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.09.2014, 01:52

1 obi1 | 08.07.201517:28

Виж тука Бойко е казал умна приказка... има хора и хора... ако е квартален бабаит, да му отидат 6 човека да го арестуват, ама пияна кифла и така да я блъскат и наричат пръдла, след като буквално могат да я натоварят като човал с цимент в патрулката. Просто трябва да се мисли... а полицайте определено им е трудно да го правят.
Освен това как няма дисцип за тези, защото не са разпитани задържаните, а те не могат да се разпитат, защото няма дисцип за полицайте и не могат да ги викнат без производство и следствие. Демек няма кво да стане Усмивка))
   

оценка

+0 -0