Новият главен архитект на София започва с проверки | webcafe.bg
newscafe

Новият главен архитект на София започва с проверки

Webcafe
16.05.2016, 15:04 (обновена 16.05.2016, 15:26)
Здравко Здравков - главен архитект на София

Истински велотрасета, а не боядисани тротоари поиска новият главен архитект на София

Новият главен архитект на София Здравко Здравков започва с промени и пълен одит на Направление "Архитектура и градоустройство", съобщи той на официалното си представяне, в което участва и кметът Йорданка Фандъкова.

Здравков спечели конкурса за наследник на арх. Петър Диков със зелена концепция, а сега възнамерява да възложи проверка на всички забавени преписки. Здравков коментира, че няма да търси реваншизъм спрямо 10-годишното управление на Диков и екипа му, с който тепърва ще се сработва. Все пак, той допусна да се раздели с някои служители, но без „да обръща къщата с краката нагоре".

Престоят срещи с районните администрации, професионални и граждански организация, за да се набележат идеи за реформи в НАГ, като акцентът ще е върху промяна в модела на провеждане на обществени обсъждания. Очаква се планът за реформи да е готов до два месеца.

Днес новият главен архитект на София отново обеща повече велоалеи, при това истински, а не просто боядисани тротоари. Конкретна идея в това отношение е велотрасе от бившата гара „Пионер" до кв. „Слатина".

Здравков ще работи за повече паркоместа и развитие на буферните паркове извън центъра на София, а също така и обособяване на звено за градско и пространствено планиране. Друг приоритет на новия ръководител на НАГ е енергийната ефективност, програмата за саниране на сградите и нова жилищна политика на цветни сгради.

Той се обяви за качествено провеждане на конкурсите, уеднаквяване на образците и бланките за работа на 24-те столични района, въвеждане на електронни услуги за гражданите и промяна на отношението на администрацията към хората.

Здравков ще работи за създаването нов дигитален архив, който ще даде възможност на всички столични райони да комуникират помежду си. Според него трябва да се стимулира и връзката с професионалните сдружения, а също така да се търси мнението и на външни експерти.

Oще: буферни паркинги  главен архитект на софия  градско планиране  здравко здравков  зелена политика  зелен град  наг  направление архитектура и градоустройство  петър диков  столична община 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани