СЕМ не е обсъждал конфликт на интереси в БНР Play | webcafe.bg
newscafe

СЕМ не е обсъждал конфликт на интереси в БНР Play

Webcafe.bg
31.07.2015, 13:05 (обновена 31.07.2015, 14:33)
Георги Лозанов

Снимка: © БГНЕС

Проверката на СЕМ е установила, че не са спазени регламентите на Закона за радио и телевизия и договорът с частната фирма тепърва трябва да мине през решение на УС. Предпоръките на регулатора са БНР да направи ясен анализ и обоснование защо не може да предостави услугата със собствените си ресурси.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов опроверга информацията, публикувана в репортаж на БНР в четвъртък, в който се твърдеше, че Лозанов е казал, че няма конфликт на интереси в публично-частното партньорство в онлайн-плейъра на радиото.

Репортажът под заглавие "Георги Лозанов: Няма конфликт на интереси при реализацията на новия радиоплеър" отразява последното заседание на СЕМ, на което е разгледан казусът с БНР Play. Въпреки че репортерът приписва тази позиция на Лозанов неколкократно, в репортажа липсва аудио-запис на подобно твърдение от страна на председателя на СЕМ.

В интервю за Webcafe.bg, Лозанов обяви, че това не е неговата позиция по казуса и отрече изобщо да е разглеждан този въпрос на заседанието на СЕМ в четвъртък.

Лозанов каза, че единствено Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) има компетентност да се произнесе по този въпрос, като - доколкото е наясно, протестиращите журналисти от БНР вече са я сезирали със сигнал.

Казусът около БНР Play и интерпретациите около институционалната реакция все повече показват, че напрежението между журналистите и ръководството на БНР в лицето на Радослав Янкулов вече се превръща в комуникационна война.

Проверката на СЕМ е установила, че не са спазени регламентите на Закона за радио и телевизия и договорът с частната фирма тепърва трябва да мине през решение на УС. Препоръките на регулатора са БНР да направи ясен анализ и обоснование защо не може да предостави услугата със собствените си ресурси.

По думите на Георги Лозанов, според това какво решение ще вземе УС на БНР и как то ще се отнася към ЗРТ, ще зависи и позицията на СЕМ по казуса - т.е. ръководството на БНР ще получи отсрочка, за да регламентира БНР Play.

Междувременно програмите на Digital Radio продължават да се излъчват през сайта на БНР.

"Съдържанието, което се разпространява в интернет, не подлежи на надзор от СЕМ, но комисята разглежда отношенията на общественото радио с частни партньори," заяви още Лозанов.

"Допускам, че радиото може да влиза в подобни отношения, но те трябва да отговарят на изискванията в ЗРТ и да бъдат подкрепени с ясни доводи от страна на обществената медия," каза той, допълвайки, че трябва вътрешният правилник на медията в тази област да бъде разширен.

Запитан доколко подобно партньорство се вписва в мисията на БНР, той отговори, че ако СЕМ обсъжда този въпрос, това би било намеса в независимостта на ръководството на радиото.

Председателят на СЕМ отново напомни, че призовава възможно най-бързо да се създаде и правилник за дигитализирането фонда на радиото.

Oще: бнр  бнр play  георги лозанов  диджитал радио  държавно радио  комисия за конфликт на интереси  конфликт на интереси  конфликтът в бнр  мартин захариев  обществено радио  протестът в бнр  радослав янкулов  сем  съвет за електронни медии 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани