Трупата на Народния театър готова за групова оставка | webcafe.bg
newscafe

Трупата на Народния театър готова за групова оставка

Webcafe.bg
05.12.2014, 14:42 (обновена 05.12.2014, 15:31)
Народен театър "Иван Вазов"

Снимка: © В.Е.

Заради избора на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии, трупата на Народния театър е готова да напусне

Цялата трупа на Народния театър е готова да подаде колективна оставка, ако Слави Бинев остане начело на Комисията по култура и медии в Народното събрание. На страницата на театъра е публикувано отворено писмо, в което творците заявяват намерението си.

Писмото е адресирано до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. В началото на седмицата Народния театър напусна и режисьорът Александър Морфов заради управлението на културната сфера.

Ето и какво пише в писмото:

Българската култура е задният двор на нашето съвременно общество, творците на художествени ценности са изправени до стената, тяхната мисия се подценява ежедневно и методично. Това е процес на държавен нихилизъм, който се развива с презумпцията, че всичко останало в това общество е по-важно и по-съществено. Политиката на прехода нанесе тежък удар на българската духовност, изключвайки нейното приложно поле от перспективата за развитие на страната. А държавата ни е пред разпадане.

В този смисъл изборът на г-н С. Бинев за председател на Комисията по култура и медии на Народното събрание е фрапираща стъпка в посока на унищожаване на българския дух. Тук не става дума за обидни квалификации към личността, а за ясно определени действия от страна на г-н С. Бинев, които му отделят място на територията на чалгата и общественото хранене и завинаги го извеждат извън сферата на културата. Силовите прийоми, с които той си служеше предишните години, не могат да бъдат аргументи в сферата на медиите, изкуството и културата. Чрез пресконференцията, която даде в парламента, г-н С. Бинев само доказа, че е на дълбоко погрешен път, считайки, че може да управлява българската култура и медии. Култура не се управлява - тя се подкрепя. Всеки, който иска да управлява културата, обрича държавата на провал и съдейства за нейната разруха.

Законотворчеството, от което се нуждаем в тази сфера, изисква пълен политически консенсус,  а г-н С.Бинев е проводник на конфронтацията и силовите методи, които тук са просто нонсенс. А и липсата на каквито и да са познания за културната ни практика прави нещата да изглеждат зловещи и безнадеждни.
Най-достойно би било г-н С. Бинев сам да се оттегли, с което и като политик, и като гражданин ще покаже грижа за българската култура и медии. Или ръководството на Народното събрание да закрие Комисията по култура и медии. Сигурно е, че това няма да се отрази негативно на неговата работа. Възбуждането на нова улична вълна от протести няма да доведе до нищо добро, а ние нямаме какво да губим. Готови сме и ще защитим „Малкия остров" на надеждата, че ни чака по-светло бъдеще.

Трупата на Народния театър „Иван Вазов" е готова да подаде колективна оставка.

Да живее България!

Oще: бойко борисов  народен театър  оставка  парламент  росен плевнелиев  слави бинев  творци  театър  трупа  цецка цачева 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани