Упорит лобизъм зад спорния адвокатски законопроект | webcafe.bg
newscafe

Упорит лобизъм зад спорния адвокатски законопроект

Webcafe.bg
19.02.2015, 12:46 (обновена 19.02.2015, 13:18)
съд

Декларацията е изпратена на 6 февруари и е подписана от Петър Китанов в качеството му на председател на Столичната адвокатура. Същевременно тригодишният мандат на Китанов изтече през януари и на негово място на 2 февруари беше избран Ивайло Данов.

Софийски адвокатски съвет настоява при необходимост да бъдат закрити сайтове, които критикуват внесените предложения за промени в Закона за адвокатурата. Това пише в писмо, написано изцяло с главни букви и адресирано до председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Декларацията е изпратена на 6 февруари и е подписана от Петър Китанов в качеството му на председател на Столичната адвокатура. Същевременно тригодишният мандат на Китанов изтече през януари и на негово място на 2 февруари беше избран Ивайло Данов.

Законът за адвокатурата предвижда заявления, жалби и молби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други да се правят само от адвокати, вписани в колегията.

В декларацията юристите от САК настояват ВАС „да се противопостави остро на жалните писания в интернет пространството, в това число на сайта на notarius.bg, §22 Седмичник и други подобни". Според декларацията тези сайтове проповядват "плач по дейност, която е изконно адвокатска и която е иззета незаконно от всякакви знайни и незнайни юристи и неюристи, дори счетоводители, в нарушение на чл. 134 от Конституцията и чл.2, 3 и 24 от настоящия закон за адвокатурата".

Те критикуват Висшия адвокатски съвет, че не оказва подкрепа на Софийската адвокатска колегия, а председателят Ралица Негенцова обвиняват в „пълно бездействие". Адвокатите сигнализират за атаки от страна на „организираните общности на нотариусите , юрисконсултите и други юристи, които не са адвокати" и обвиняват ВАС, че не е извършил "необходимото лобиране" за спешното приемане на законопроекта.

„Липсата на реакция на публикациите в медиите и интернет, както и липсата на защита на многомесечния труд на групата колеги, работили по изготвянето на законопроекта е меко казано учудваща. Тази липса на реакция и на защита на законопроекта е равнозначна на липса на защита на адвокатските права от най-високо ниво", пише в декларацията, която е приета на 3 февруари.

Oще: адвокати  адвокатура  закони  законодателство  нотариуси  правосъдие  ралица негенцова  сак  софийска адвокатска колегия  софийски адвокатски съвет  съд  съдебна система  съдии 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.