Месото в България е пълно с антибиотици | webcafe.bg
newscafe

Месото в България е пълно с антибиотици

Webcafe
06.11.2017, 14:44 (обновена 06.11.2017, 14:55)
пиле

В България масово се консумира месо с антибиотици. Това посочват данни от годишния доклад на Европейската агенция по лекарствата. Там се посочва и че фермерите у нас тъпчат животните си с лекарства и го правят „за всеки случай”.

В документа се анализира продажбата за животни в 30 европейски държави през 2015 г.

Фермите в България са на осмо място в класацията с такива, злоупотребяващи с медикаментите. На 1 кг живо тегло у нас се падат средно по 121 милиграма антибиотик. Най-добро е положението е Норвегия, Исландия и Швеция, където тези количества са с пъти по-малки – съответно 2 мг, 5 мг и 12 мг на килограм.

Докладът показва, че употребата на лекарства при животните у нас расте – била е 92 мг през 2011 г., става 116 мг през 2013-та и достига рекордните 121 в настоящия доклад. Проблемът с масовото и безконтролно използване на антибиотици е, че по този начин организмът на консумиращите месото създава резистентност към бактериите и медикаментите спират да им влияят. По този начин се появява нужда от използването на нови и по-мощни антибиотици, които да са и в по-големи количества.

У нас най-употребявани са тетрациклините, показват данните от доклада. Веднага след тях се нареждат антибиотиците от групата на макролидите, амфениколите и добре познатият пеницилин.

Фермите дават дори на здравите животни малки дози антибиотици, посочват експерти от „Активни потребители”. Правят го, за да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните.

Медикаментите, които се използват, са предвидени за лечението на бактериални заболявания, които някога са били смъртоносни. Антибиотиците обаче от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции. Т.е. големи количества от тях се използват за производство на храната, която консумираме, а в крайния продукт са налични остатъчни количества от тях.

И макар в България използването на антибиотици при животните да расте, основният извод от доклада е, че в Европа то като цяло е намаляло, пише Сега. Това обаче не важи за всички отделни държави, като не само нашата страна е сред тези, в които фермерите прекаляват с този тип лекарствени средства.

Рекордьори са Кипър с 434 мг/кг. Следват ги Испания с 402 мг/кг и Италия – с 322 мг/кг. При Италия тенденцията през последните години е за намаляване на количеството антибиотици в месото. В Кипър и Испания обаче, както и у нас, потреблението се увеличава.

Oще: антибиотици  животни  медикаменти  месо  ферма  фермери  храна 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани