Греди Асса - незаконно отстранен от фонд "13 века България" | webcafe.bg
newscafe

Греди Асса - незаконно отстранен от фонд "13 века България"

Webcafe.bg
11.08.2015, 19:09 (обновена 12.08.2015, 09:27)
Бойко Борисов

Решението за освобождаването на Асса е взето на заседание на Министерския съвет на 29 юли

Художникът Греди Асса е освободен от поста изпълнителен директор на Националния дарителски фонд "13 века България" предсрочно в нарушение на Закона за НДФ и то - по време на негов отпуск.

Това обяви самият Греди Асса в писмо до медиите, публикувано в БТА. Той заема поста от януари 2010 г., като беше преизбран за нов четиригодишен мандат през 2014 г.

Решението за смяната на директора на "13 века България" беше обявено след заседанието на Министерски съвет на 29 юли. Вторият мандат на Асса би трябвало да се довърши от бившия шеф на Театъра на Българската армия Митко Тодоров, който бе и зам.-министър на културата (2010-2013).

Мотиви за смяната в решението не се посочват, а според Асса то е взето в нарушение на Закона за Националния дарителски фонд "13 века България" и без обективна оценка на дейността му.

Законът предвижда предсрочно освобождаване на изпълнителния директор само при определени хипотези: подадена оставка, при влязла в сила присъда за за извършено умишлено престъпление от общ характер, при установен конфликт на интереси, при трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца, ако е бил член на ръководството на фирми, обявени в несъстоятелност, ако са останали неудовлетворени кредитори, когато е причинил виновно имуществени вреди на фонда или при смърт.

Случаят с Греди Асса не отговаря на нито едно от седемте условия по закона.

Художникът посочва още, че решението за отстраняването му е взето, докато той е бил в отпуск, продължил до 10 август и разрешен му със заповед още от юни.

"На 22 юли бях повикан от висш служител на Министерството на културата и ми бе предадено, че Министърът на културата има друга визия за работата на фонда. Бях попитан дали "в обозримо бъдеще" ще си подам оставката, без да бъде фиксиран срок и без посочени конкретни мотиви. Отговорих, че бих го направил", пише в позицията на Асса.

Правителствената заповед за отстраняването му обаче излиза изпреварващо.

Асса твърди, че няма да оспорва по съдебен път решението на Министерски съвет, тъй като "заемането на пост на всяка цена противоречи на етичните ми разбирания за екипно доверие и морал".

Oще: 13 века българия  греди асса  дарителски фонд  изпълнителен директор  оставка  уволнение 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани