Петиция: Пенсионирай Божидар Димитров | webcafe.bg
newscafe

Петиция: Пенсионирай Божидар Димитров

Webcafe.bg
13.08.2015, 13:02 (обновена 13.08.2015, 14:56)
божидар димитров

Снимка: © БГНЕС

До момента над 500 души са подписали

Последните изяви на директора на НИМ Божидар Димитров станаха причина в интернет да тръгне петиция за пенсионирането му. Димитров брани с пълна сила откритата вода при разкопки в Голямата базилика в Плиска, която обяви за свещена, но се оказа, че всъщност е пълна с нитрати и е опасна за пиене.

Според него медиите страдат от интелектуална недостатъчност, за да прозрат какво уникално откритие е направено, при това водата е свещена още от 9-ти век и с нея е покръстен цар Борис.

Наскоро Димитров си спомни, че лично Ванга му казала, че България „ще се оправи", когато в Плиска бликне вода. Историкът призова по телевизията премиерът Бойко Борисов да не допуска ХЕИ да проверява „чудодейната вода", а по-рано лично го „изкъпа" за здраве.

Освен чудото в Плиска, в последно време Димитров има доста противоречиви изяви - той обяви, че българите са изобретили ракията, Созопол може да съди Македония, защото на открита плочка се вижда слънце, прието като герб на древна Аполония, а освен това е автор на реставрационната философия „до зъбер и кередима", която превръща културно-историческото наследство в атракционни паркове.

Автор на петицията е проф. Ивайло Дичев, той публикува следните мотиви:

Настояваме Божидар Димитров, роден 1945 г, да бъде пенсиониран от поста директор на НИМ. Този човек

- Обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици

- Обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи

- Обижда вярващите християни с езически измишльотини

- Обижда публичния морал с гордостта си от това, че е бил сътрудник на Държавна сигурност, с конюнктурната смяна на политически убеждения, с грубиянското си поведение в медиите.

Oще: божидар димитров  голяма базилика в плиска  директор на ним  история  манипулация на историята  ним  патриотарство  петиция за пенсиониране на божидар димитров  плиска  свещена вода в плиска 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

5 Алилуйщина | 05.09.201518:05

Рецептата на Дж.Сорос е проста и ефективна: „Няколко милиарда, няколко десетки НПО, подкрепата на държавния департамент и правителството, което е „лошо за бизнес” е свалено”.
Българските програми на Сорос са толкова много и толкова обвързани със съвместно финансиране на проектите, че на практика целият неправителствен сектор, зависим от благоволението на „ОО”/Отворено Общество/. Фондацията на Сорос е трамплин към успешна политическа и финансова кариера. Редица български интелектуалци, преминали като програмни директори през „ОО”, се сдобиха със собствени изследователски центрове. Те издават собствени списания, бюлетини, дават пресконференции, организират национални дебати, пишат годишни доклади за правозащитни централи и Държавния департамент на САЩ, изобщо оправдават парите на Сорос и живеят по-прилично от останалите българи.

„Последните изяви на директора на НИМ Божидар Димитров станаха причина в интернет да тръгне петиция за пенсионирането му“ са поредните ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА.
Петиция за пенсионирането му искат едни и същи НПО-платени гъзолизци,по ред други причини.
например като…

„Учебниците трябва да се пишат от сериозни историци, а не от момичета и момчета, които може да са много умни, но следват опорните точки на фондации, които се захранват от чужбина”, коментира директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който заедно със свои колеги историци представиха отвореното писмо, което по-късно връчиха лично на образователния министър. http://www.pan.bg/view_article-49-25055-Osvobozhdenieto-i-Shipka-bili-izlishni-pishe-nov-uchebnik.html#sthash.ou0U4B4V.dpuf

Той алармира, че в сборник по история, издаден от „Червената къща” дори е записано, че Освобождението на България било излишно, защото трябвало да се отделят пари за армия и се забелязал рязък спад на стопанския живот, например драстичното намаляване на козите”. Според него писането на българските учебници се финансира от фондации, спонсорирани от чужбина. Той се зарече, че ще настоява и за единен учебник по история.

„Историята е нещо, което се е случило”, отсече проф. Димитров. Съдържанието на този един-единствен учебник според него трябва да бъде написано от сериозни специалисти. Акад. Георги Марков допълни, че е съгласен с мотивите на образователното министерство за внушаване на толерантност, но не трябва да се посяга върху националните герои.

„Политиците не бива да се намесват в писането на учебниците по история, а да оставят тази работа на историците, защото това е професия. Ние поне познаваме историята и изворите”, коментира акад. Георги Марков. Той разказа как всяка власт от 1992 г. насам се опитва да влияе върху съдържанието на учебниците.

Кой финансира този учебник?
Първо отваряме официалния сайт на "Червената къща", отиваме в раздел "Дарители" и виждаме... /дори не го крият!/... Сорос и "Америка за България", както и редица неправителствени организации и фондации за защита правата на гейовете:
- Институт "Отворено общество и мрежа от фондации Сорос" (http://www.soros.org/)
- Институт "Отворено общество" - София (http://www.osf.bg/)
- Балкански тръст за демокрация (www.gmfus.org/balkantrust)
- Тръст за гражданско общество за Централна и Източна Европа (http://www.ceetrust.org/)
- Фондация "Америка за България" (http://www.americaforbulgaria.org/)
- Фондация "Комунитас" (http://www.communitas-bg.org/bg/)
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 05.09.201513:55

Като погледнах в гугъл, видях, че има и контра петиция и смятам да подпиша нея. Няма да си губя времето да чета цялата петиция на проф. Дичев, стигат ми изложените мотиви.
Роден 1945г. Валиден мотив. Навършил достойната възраст 70 год. и има пълно право да се оттегли на заслужен отдих.
Обижда научната общност с недоказани твърдения. Липсват обидните твърдения и имената на обидените, но според моя неизкушен от високата наука ум, хипотезите имат право на съществуване, докато не са категорично оборени.
Обижда националното чувство... Наистина, моето национално чувство не е поласкано от созополския вампир, но той е туристическа атракция. Нямам сведения колко е доходна. Румънците от години експлоатират мита за дракула, който дори не е тяхно творение, а на американски писател от миналия век. Невъзможна мисия е да просвещаваме Джони от Тексас или Альоша от Новосибирск. За сериозните изследователи на историята има други форуми.
Обижда христианските чувства с езически... Христианският канон е пълен с езически заемки, някои неосъзнати от редовите христиани. Ако някои твърдения на проф. Димитров засягат някои синодални старци, едва ли можем да ги смятаме за обида на христианството. Езическа ерес са били в своето време и твърденията на Коперник и Галилей.
Най-тежкото прегрешение - бил е сътрудник на ДС и не го крие. Защо да го крие? Човекът описва работата си във външното разузнаване, която е била според него в полза на държавата. Не съм срещал опровержения за ползата, освен, че е било в полза на соц. държава. Ами спомнете си, че и тя се казваше България. Не съм чул и обвинения да е правил доноси за свои колеги, като не малко научни и художествени творци.
Е, прави ли го всичко това непригоден да изпълнява длъжността си? Имате ли готов някой, да заеме тази длъжност и веднага да подобри чувствително работата на музея? И какво ще постигнете ако успеете да го пенсионирате? Ще му запушите устата ли? Ще изземете и изгорите произведенията му ли? А дано, ама надали.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

3 Вълков | 05.09.201512:51

Сетихте се този простак се изявява вече не знам колко години а "научната общност" сега се сети.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.08.2015, 09:50

2 demark | 05.09.201510:28

И все пак Божо ще остане в историята като "Онзи, който Го поля с л@йнян@ вода" Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 13.08.201516:58

В края на краищата водата "шибана" ли е или свещена???
   

оценка

+0 -0