Прокуратурата: Побоят не е довел до смъртта на Тодор от Враца | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата: Побоят не е довел до смъртта на Тодор от Враца

Webcafe.bg
05.02.2016, 14:18 (обновена 05.02.2016, 17:56)
враца,враца 1401

Снимка: © Webcafe.bg

Съдебно-медицинската експертиза е готова

Ударите по тялото на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца "категорично не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта".

Това е изводът от петорната съдебно-медицинска експертиза, разпространена по медиите с разрешението на наблюдаващия прокурор по делото във Враца.

Съгласно заключението на съдебно медицинската експертиза причината за смъртта на Тодор Йорданов е ритъмно-проводно нарушение, възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Тези остри ритъмни нарушения, от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход.

Лекарите са установили, че се установяват "категорични данни за това, че Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия /кардиомиопатия/, което има продължително протичане и постепенно развитие".

"При тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве.

Всички констатирани травматични увреждания при аутопсията и ререаутопсиите се дължат на действието на твърди тъпи предмети с незначителна кинетична енергия. Следва да се отбележи, че част от уврежданията са получени след прилошаването и падането върху терена, а други - от проведените реанимационни мероприятия", пише в документа.

Лекарите, подписали експертизата, са д-р Александър Минчев, специалист по съдебна медицина в "Пирогов"; д-р Цветелин Гатев, съдебен лекар от ОСМЕ - ВМА, д-р Елка Иванова, съдебен лекар в същото отделение на ВМА, д-р Федя Тодоров и д-р Румен Ангелов, и двамата от съдебна медицина в МБАЛ "Христо Ботев".

Целият документ, включително откъси от свидетелските показания, събрани в разследването, можете да видите тук

Все още не е ясно как резултатът от съдебната експертиза ще повлияе върху обвинението срещу двамата братя Десислав и Иван Дамянови.

В момента те са обвинени в предумишлено убийство заради хулигански подбуди.

Oще: аритмогенна деснокамерна дисплазия  братята от враца  вма  военномедицинска академия  враца  кардиомиопатия  наследствено хронично заболяване на сърцето  побой  поничките  прокуратура  ререаутопсия  смъртта на тодор от враца  съдебен лекар  съдебна медицина  съдебно медицинска експертиза  сърдечно заболяване  тодор йорданов  тодор от враца  убийство във враца 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

6 Mako | 06.02.201616:54

Прокуратурата: Побоят не е довел до смъртта на Тодор от Враца
**************************
Ударите по тялото на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца "категорично не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта".

Това е изводът от петорната съдебно-медицинска експертиза
*************************

Кретен, кретеееееееен........пардон, Кафеееееееее!.....
Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

5 goni | 06.02.201612:54

Виктория, прокурор досега не се е извинил, а и не вярвам да го направи и в бъдеще! Колкото до журналистите, то те са лешояди, а такива птици не се извиняват, но пък са защитени от Закона за защита на природата!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

4 Виктория Пенелопова 07 | 06.02.201612:21

Извинение няма да има. От никого. А би трябвало. И да започне прокуратурата, коато крайно популистки и непрофесионално се подведе по уличния натиск. За роднините има обяснение, за всички останали - не! Особено за медиите, събраха много срам!!Но.....бг-медиите имат желязна имунизация и срам не ги лови!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

3 goni | 06.02.201611:44

И до двамата коментирали до този момент! Първо лека му пръст на момчето! Съгласен съм с вас двамата, но и не трябва да се търси реванш! Нека оставим мъртвите на спокойствие! Цялото ни общество е много болно! Никой не вярва на никого! Колкото до медиите дано си извадят поука от този случай, в което дълбоко се съмнявам! А, някой да се извини?! Едва ли!!! Това е България! За съжаление!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

2 VK | 05.02.201621:07

@bludniq_sin,

Не знам дали ще осъдят някоя медия братята, за скандала, или по точно публичния линч дето спретнаха на техен гръб, но това са подробности от пейзажа. Не съм спец по юридическата част, смятам че добросъвестно си обяснил нещата.
Моят въпрос е по-прост - некой от коментиращите, дето ...знаят какво са писали, ще има ли доблестта да се извини? За грешката. За проявената прекалена емоция, да кажем под влияние на заглавия и коментари по медиите.
Един поне....
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

1 bludniq_sin | 05.02.201615:23

Моментално двамата братя депозират частни тъжби срещу всички автори на публикации в медиите (включително и в уебкафе) за това, че на съответните дати са разгласили позорни обстоятелства и приписали престъпление на тъжителите, в качеството си на длъжностно лице при изпълнение на службата като клеветата е разпространена чрез печатно произведение,поради което и на основание чл.148 ал.2 вр. ал.1 т.2 и 3 вр. чл.147 ал.1 следва да носят наказателна отговорност за написаното/казаното от тях. Аз лично ще се постарая да осъщества контакт с тях и да ги посъветвам или да им предоставя данните на добри адвокати в тази област.

В случай, че журналистите твърдят, че са се възползвали от установеното им право свободно да изразява мнение и да разпространява информация, същите следва да се считат неоснователни му с оглед накърненото от тях по недопустим начин конкуриращо, основно и поради това също конституционно закрепено в чл.32 ал.1 от Конституцията на РБългария право на добро име на тъжителите. При правилно тълкуване на разпоредбите на чл.39 ал.2 и чл.41 ал.1 от Конституцията на РБългария и чл.10 т.2 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи съдът следва да приеме,че правото на журналистите да разпространяват информация не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на тъжителите. От анализа на посочените разпоредби и действащите като гаранция за спазването им репресивни норми на чл.146 , чл.147 и сл. от НК се налага извода,че всеки журналист следва да упражнява конституционното си правомощие да изразява мнение и да разпространява информация по начин,който изключва осъществяването на престъплението обида или клевета. Разбира се,принципите за демократичност и свобода на словото, както и общественият интерес изискват журналистите да изнасят в медиите и получените в резултат на НАДЛЕЖНО ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО ПРОУЧВНЕ факти,които биха накърнили доброто име на определени лица. Истинността на тези факти обаче журналистът следва да е проверил изчерпвайки ВСИЧКИ възможности за проверка достоверността на получената информация, което журналистите в случая не са сторили въпреки обективната възможност за това.
   

оценка

+11 -3

Най-коментирани