Докладът на БАН за "Белене" ще бъде разсекретен | webcafe.bg
newscafe

Докладът на БАН за "Белене" ще бъде разсекретен

Webcafe
05.12.2017, 18:25 (обновена 05.12.2017, 18:34)
АЕЦ Белене

Снимка: © Sofia photo agency

Прословутият доклад на БАН, който развива сценарий за успех на проекта за АЕЦ "Белене", може да бъде публикуван. Това става ясно, след като Българският енергиен холдинг даде разрешение на БАН да разпространи текста, чийто обем е около 1000 страници.

Публикуването на доклада ще стане при съобразяване с поверителността на определена информация, която засяга дружествата от групата на БЕХ.

Изводите от доклада бяха оповестени в резюме, публикувано в средата на месец ноември 2017 г.

Проф. Александър Тасев, директор на Института за икономически изследвания и ръководител на екипа, изготвил доклада, обяви на пресконференция, че проектът АЕЦ "Белене" би бил жизнеспособен само ако са спазени следните условия: инвестиционният разход да е не повече от 10,5 млрд. евро, съотношението на привлечения към собствения капитал 70:30 и лихвата до 4,5%.

Междувременно в сайта Balkan Leaks изтече междинен вариант на доклада, в който няма "жизнеспособен" вариант за проекта. Според авторите на изтеклия документ, оценката на БАН е манипулирана под натиск на Министерството на енергетиката.

От БАН обаче официално отрекоха да са преправяли анализа си след външен натиск, поради което поискаха от БЕХ да разреши пълното разсекретяване на доклада


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

1 Вълков | 05.12.201718:44

Е , всъщност колко доклада има ????????????
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани