Президентът Радев: Когато има гангрена, трябва скалпел | webcafe.bg
newscafe

Президентът Радев: Когато има гангрена, трябва скалпел

Webcafe
13.09.2017, 17:56 (обновена 13.09.2017, 19:16)
Румен Радев в интервю за Нова телевизия

Снимка: © Стопкадър (Нова телевизия)

Какво каза в първото си голямо интервю като президент Румен Радев

Суверенитет, законност, външна политика - така президентът Румен Радев определи мандата си досега за първите 8 месеца от мандата си.

Президентът посочи някои от основните моменти в мандата си досега.

Той изтъкна важността на външно-политическата ориентация на страната - лоялна, но активна европейска политика, от една страна, но и поставяне на първи стъпки към подобрение в отношенията с Русия.

"Налагане на кохезионната политика в Римската декларация на Европейския съвет. Страшно важно за България. Мина с много убеждения, разбира се. Водене на една лоялна, но активна проевропейска политика“, продължи президентът.

"Не мина и без налагане на вето на закони, които според мен ощетяват обществения интерес и българската природа, сезиране на Конституционния съд за СЕТА, отмяна на постановление 208, макар то да беше прието отново без да се съобразят с моя призив за много детайлен анализ на предизвикателствата пред националната сигурност. Първи стъпки за преодоляване на кризата с Русия, реабилитация на българската история, а това означава и на нашето достойнство. Слагане на край на неуважителното отношение към историческите факти и много важно – решителни действия в защита на суверенитета на България - основен акцент на Българската армия, настояване за законови промени в областта на вероизповеданията и редица други дейности", изброи още държавният глава.

Отвличанията, битовата престъпност и корупцията

"Престъпността винаги е нагла. Жителите на малките населени места живеят в несигурност. Битовата престъпност е бич. Бандата на "Наглите" е метафора за несигурността в България. Не виждаме реални резултати и това тревожи хората. Опитът показва, че трябва време. Да, подобни отвличания стряскат хората, но нека да оставим органите да си вършат работата", заяви президентът Радев.

Президентът разгледа широко темата за корупцията и готвените варианти за антикорупционен закон.

"За мащабите на корупцията в България може да съдим по драстичния спад на чуждестранните инвестиции. Това говори достатъчно. На КСНС ще очаквам сближаване на позициите и на управляващи и опозиция. Трябва да се предприемат всеобхватни мерки. Искам да поставя тази тема за дебат. Не трябва да правим нещо, само за да се покажем пред Европа. Трябва да се справим веднъж и завинаги с този жесток проблем", каза той.

"Трябва да си ясни инструментите, чрез които ще се борим с корупцията. Досега няма нито един осъден по висшите етажи на властта. Трябва детайлен анализ на тази тема. ГЕРБ залагат на превенцията, а БСП на разследването. Казал съм моето мнение по тази тема и не искам да се повтарям. Трябва да имаме ефективни присъди. Трябва да излезем над сухия текст и да си представим как ще работи антикорулционния закон. Антикорупционният орган винаги трябва да бъде на място, да събира информация и да действа безкомпромисно", категоричен беше Радев.

По думите му бъдещият независим антикорупционен орган трябва да затвори цикъла от сигнала, през активното събиране на информация до повдигането на обвинение.

"Този орган не трябва да стои и да чака, а да има много активна функция. Той трява да събира информация, да разследва и да обвинява", заяви президентът.

"Когато има гангрена, трябва скалпел", заключи Радев.

Случаят "КТБ"

"Всички ние платихме цената за КТБ. Този случай трябва да се реши тук в България, а не в чужбина. За това призовах г-н Цветан Василев да се прибере в България и да даде показания. Това ще спомогне за повдигане на нашето самочувствие. Аз съм на страната на закона. За това публикувах стенограмите за КТБ. Обществените очаквания бяха разединени между съда, прокуратурата и президентската институция. Отново ще призова г-н Василев да се яви пред българския съд и да даде своите показания, както и да защити своите твърдения", каза още президентът.

На обвиненията на банкера, че президентът е на страната на главния прокурор Сотир Цацаров и Делян Пеевски, президентът беше категоричен: "Аз съм на страната на закона".

Изборът за нов шеф на ВАС

Радев намекна, че може и да не подпише указа за назначаването на Георги Чолаков за председател на ВАС. Чолаков бе избран в понеделник от ВСС. "Редно е председателят да бъде избран от новия ВСС. Бъдещият ВСС е избран по новите правила, които са по-демократични", заяви Радев.

"В момента проучвам този въпрос. Това е много важен въпрос и трябва време за неговото решаване", заяви още той, попитан дали би сложил подписа си под указа за избора на Чолаков.

Отношенията с Русия и заплаха ли е тя за България

"В доклада на службите никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за националната сигурност. Пише, че руските действия застрашават основната цел за мирна Европа. Не е лошо да се види какво са правили лидерите на свободна и мирна Европа в последните месеци - Макрон, Орбан и Меркел се срещнаха с Путин", заяви Радев.

По думите му една от най-адекватните позиции по темата е изразил премиерът на Люксембург, според когото е време да говорим не само за Русия, а с Русия.

"Нашите отношения с Русия не  трябва да стават заложник на чужди интереси. Тук има политици, за които отношенията с Русия никога не са достатъчно лоши", коментира още Радев.

"На масата трябва да сложим българският интерес, подчинен на икономическа логика, и да търсим място, така че България да не бъде заобикаляна каквато е тенденцията напоследък", допълни още той.

По темата за членството на Турция в ЕС

Турция за нас е важен партньор. Това трябва да става на базата на взаимно уважение. Когато има сблъсък между ЕС и Турция, най-големият риск е за България. Затова нашият глас трябва да се чуе в общата политика спрямо Турция.

"Много е важно Европа да има единна политика по отношение на Турция. Много е важно да се чуе и нашият глас. България и Турция са съседски държави и поддържаме много добри отношения. При един евентуален разрив на отношенията между ЕС и Турция България ще пострада първа", коментира Радев.

"Точно поради причина нашият глас трябва да се чуе в единната позиция на Европа. В България не трябва да допускаме гласуването под строй, както се случи на последните избори. Уседналостта е един от начините за решаване на този проблем. Не трябва да допускаме ислямизацията на ромските гета. Не е нормално чуждите вероизповедания да се финансират отвън", заяви той.

"Аз предложих редица законови промени, които да не допускат разсрастването на този модел. Не трябва да допускаме нашите етноси и религии да се капсулират, както и да се обръщат духовно към чужди държави. Не трябва да допускаме финансиране на вероизповеданията отвън. Това е недопустимо", категоричен беше държавният глава.

За отношенията с военния министър

Относно разминаванията си с военния министър Красимир Каракачанов, Радев беше категоричен: "Не кръстосвам шпаги с военния министър"

"Министър Красимир Каракачанов сега навлиза в армията. Тя е силова институция и когато се използва против закона може да стане опасно. Армията може да участва в определени операции, но трябва да има законови основания за това. Аз имам много добри отношения с министъра и ще се разберем. В момента законът позволява армията да действа срещу тероризма, но не и срещу криминални престъпници", разкри Радев.

По темата с правомощията на президента

"Никога не съм коментирал темата за президентска република. Балансът на властите е много важен. Президентът може да уплътнява своята власт. Нямам намерение да инициирам референдум за повече президентска власт и права. Аз съм заявил ясно, че ще спазвам българската Конституция. Аз не повтигам темата за президентската република. Президентът представлява 7 млн. българи. Референдумът за мажоритарната система ясно показа, че има нужда от промяна на системата", заяви президентът.

За отношенията със съпругата му

"Със съпругата ми държим на мнението си един за друг. Времето ни изобщо не ни стига. Тя е човек, на което мнение винаги мога да разчитам, но крайното решение винаги взимам сам", завърши Радев.

Oще: интервю  президент  радев  румен радев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

45 TheRock | 16.09.201709:01

Говори като партиен секртетар!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

44 Nenimir | 16.09.201708:14

Умерени, сдържани изказвания достойни за президент. Дано и останалите ни политици да се научат някой ден, макар че като първите ти седем години са слаби после е много трудно.
   

оценка

+0 -6

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

43 follow_the_cash_flow | 16.09.201703:02

Да, само да щракна с пръсти и ще задействам пълен одит на лукойл.
До последния милилитър гориво - всичко ще се обложи и всеки отклонявал средства ще назова.
Само ми осигурете оптичен интернет, 100 мб/с, да го направя по-бързо, още уикенда.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

42 deowin | 16.09.201700:56

>Назови кой краде и колко в лукойл

Защо аз да го назовавам?
Аз ли съм се нарекъл follow_the_cash_flow, и така съм се зарекъл да follow the cash flow?
Май не съм аз.
Съответно, има свободата да бъда заинтересован от други неща. Например, защо човек, който се подвизава под името follow_the_cash_flow, категорично отвръща глава от Лукойл - фирма с многомилиарден оборот, която не плаща данъци в България, защото на хартия работи на загуба. Това ми е интересно и, съответно, това се опитвам да разбера в случая.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

41 follow_the_cash_flow | 16.09.201700:44

Назови кой краде и колко в лукойл
В ктб е горе долу ясно колко липсва, "само" не е ясно защо и кой го е взел..
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

40 deowin | 16.09.201700:12

>В Лукойл не е ясно кой краде

За човек, нарекъл се сам "follow_the_cash_flow", показваш интересна и впечатляваща неинформираност и незаинтересованост към крайната дестинация на този конкретен cash flow.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

39 follow_the_cash_flow | 15.09.201723:44

И наместо да се цели вътрешния враг, който се е окопал в системата и се възпроизвежда, ето ти външен...
Брех да му се невиди...
Хората, БЪЛГАРИТЕ, които са на определени позиции, в момента успешно се представят и за евроатлантици.
Баламите викат: - едините за руснаците, другите за американците, хабят си нервите, отклоняват си фокуса на внимание, а хората, които се облагодетелстват от ситуацията им е през *я и гледат сеир ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

38 follow_the_cash_flow | 15.09.201723:40

Румен Овчаров е българин в крайна сметка, не руснак Много щастлив

Корпуцията и русофилството, или показното, проформа русофилство, знак за равенство ли имат?
Русофилството е за мохабет на маса, парите са си пари.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

37 Бобо | 15.09.201719:47

Троянския кон на Русия в ЕС е БГ. Ръководните кадри на нашата територия са подбрани щателно от ДС към КГБ да грабят парите от Народа и да го поднасят на приятелчетата на ботоксовия лилипут - подполковник КГБ по банков или друг паричен поток . Ако може направо в Евро за по лесно. Ако не го направят злостното джудже може да ги замени с други ПО доказани крадливи идиоти.

Европа не е страшна за тях, там съдят само такива като верния им другар комуниста Милошев ИЧ. Виж джуджето е страшно то направо затрива и те му духуят сластно от страх. Другия допрос е защо Джуджети ги корумпира , дали защото и той така краде безнаказно за неговите другаре олигарси или за да ги страхува че ако паднат от власт ще виснат като новогодишна украса по улиците? Защо тези доказани КГ БЕЙ ски фирми на ДС не плащат данъци, демек участват в ограбването на Народа. Ако има Геноцид над Народа трябва да има осъдени за това и то ПУБЛИЧНО като оня ботоксов великан от Београда който изсели албанците на Косове В Македония и положи основите на нейното разпадане, а нашите скодоумни русофилистици искат да му дигат паметник. Между другото и другия антибългарин - Джуджа Масковская се произнесе неотдавна Че пишел на македонска азбука! Дотам им стига образУванието в училищата на Масква " славянская" Бесен Шокиран Кул Намига

За парите на Европа по "проектите" ще говоря друг път. Защото ако нашите европеидни комунали са помагали за ограбването на Азерските петродолари и пренасянето им в Лондон, то какво ли не са давали другарите НИ да задоволят нуждите на государя джудже и неговите червени невеляшки ? Идея Смее се Изненадан
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

36 Mako | 15.09.201715:19

deowin | 14.09.201721:20

Дипломацията е чудесен инструмент, особено ефикасен при преговори на овце с вълци

=============================

Във взаимоотношенията с руснаците ние не сме "овце", Део. Освен ако сами не се поставим в тази позиция. Гледам, че подобна визия за нас, българите, силно те вдъхновява. Така понасяш по-леко битието си на дефинитивна овца-гастарбайтер?
Чуди се
Смее се
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани