Черен пазар за верни отговори от матурите във Фейсбук | webcafe.bg
newscafe

Черен пазар за верни отговори от матурите във Фейсбук

Webcafe.bg, по Нова ТВ
20.05.2015, 19:21 (обновена 20.05.2015, 19:52)

1 от 4 снимки Назад Напред

екип на нова телевизия под прикритие си купи верните отговори за матурата

Снимка: © Нова телевизия

Мъжът твърди, че е "в бизнеса от четири години и работи с хората, които създават задачите за изпита в МОН". Междувременно кандидат-студентите в СУ получиха подсказване за аналитичната тема на матурата "лично от Яворов" (Галерия)

Скандален случай на търговия с информация преди зрелостните изпити беше разкрит в разследване на Нова ТВ.

Срещу 200 лева репортер под прикритие успя да договори "пакетна сделка" за верните отговори на тестовете по български език и география.

Контактът с търговеца е установен през Фейсбук-група, в която ученици споделят информация за зрелостните изпити.

На организираната среща млад мъж, чиято самоличност не беше показана в ефир, предлага да изпрати верните отговори с sms в деня на матурата срещу 120 лева за изпита по български език, 150 лева - за география и т.н. Мъжът твърди, че е "в бизнеса от четири години и работи с хората, които създават задачите за изпита в МОН".

В сряда, час и половина след началото на държавния зрелостен изпит по български език, на телефона на репортера са получени всички верни отговори на матурата. Внасянето на мобилни телефони по време на изпита е забранено.

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева обяви, че от МОН ще сезират министъра на вътрешните работи, като декларира, че ще бъде оказано "пълно съдействие" от страна на екипа на образователното министерство.

В групата "Матури 2015" продължава търгът с верни отговори - този път за изпита по математика за 7 клас, който ще се проведе в петък.

Когато Яворов прописа във Фейсбук

Изтичане на информация преди изпита на дванадесетокласниците беше установено и в друга група във Фейсбук - "Кандидат-студенти СУ 2015".

В полунощ, часове преди изпита, потребител с името "Пейо Яворов" публикува статус със съдържание: "Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре". Профилът е създаден най-малко преди 9 месеца, което се вижда по промяна в профилните му снимки.

По (не)случайно съвпадение - няколко часа по-късно беше изтеглен вариант за анализ върху стихотворението на Яворов "Ще бъдеш в бяло".

Анонимният потребител зад снимката и името на поета обяснява подробно появата си в серия коментари (запазен е автентичният правопис на автора):

"Има си причина защо направих този профил и защо писах само в групата на СУ. Разбрах темата още вчера веднага щом я смениха, тъй като ,както повечето знаете, беше изтекла информация от един колега, който, за разлика от мен, не може да преценява нещата. Няма такова нещо, че темата се тегли сутринта преди матурата. Темата се знае предварително, но само от 3-4 човека. Ако с нещо съм осквернил името на Пейо Яворов съжалявам, но нито ме интересува, нито мисля, че трябва да го взимате под внимание. Нарочно го написах вчера късно, за да не могат да я сменят до сутринта и за мой късмет не го направиха. Успех ви пожелавам на изпита на 7ми юни. Може и там да изкочи нещо един ден предварително"

Oще: анализ  ваня кастрева  верни отговори  външно оценяване  зрелостен изпит  изпит  изпит по математика  информация  литература  матура  мвр  министерство на образованието и науката  мон  нова тв  оценки  пейо яворов  под прикритие  поезия  разследване  ученици  ще бъдеш в бяло  яворов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.02.2014, 10:07

1 TheNomad | 21.05.201509:49

"В сряда, час и половина след началото на държавния зрелостен изпит по български език, на телефона на репортера са получени всички верни отговори на матурата"

Час и половина е напълно достатъчен, човек да реши матрурата, въпросите след началото на изпита очевидно са известни на всички...
Тук става въпрос не за предварително изтичане на информация, а за помощ от вън.
   

оценка

+0 -0