Едва 8 преписки за недействителни прихващания в КТБ | webcafe.bg
newscafe

Едва 8 преписки за недействителни прихващания в КТБ

Webcafe.bg
26.05.2015, 13:18 (обновена 26.05.2015, 14:19)
Опашка пред клон на КТБ

Възможността синдиците да атакуват прихващания в съда им беше дадена от парламента след спешни законови промени

Само 8 преписки за обявяване за недействителни прихващания, извършени в КТБ, са заведени до този момент в съда от синдиците в банката. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в Народното събрание по време на парламентарен контрол.


Заведени са 8 дела за обявяване на относителна недействителност на прихващанията на стойност 4,6 млн. лв., каза Владислав Горанов и призна, че те са "твърде малко на брой", но в момента се подготвят и ще се входират няколкостотин преписки. Предстои да бъдат атакувани общо 180 прихващания. Общо прихващанията са над 670 за близо 900 млн. лв.

Горанов обясни, че завеждането на делата се бави, тъй като казусите са индивидуални и сложни юридически. До момента е поискано обявяването в несъстоятелност на над 50 длъжници на КТБ, които не изплащат кредитите си. Заведени са над 30 други производства срещу длъжници, а над 20 са дадени на съдебен изпълнител.

Възможността синдиците да атакуват прихващания в съда им беше дадена от парламента след спешни законови промени, поискани от премиера Бойко Борисов и подкрепени от всички парламентарни групи. Така управлението на банката беше иззето от квесторите, назначени от БНБ, и поверено на синдици.

Техническа грешка била причината преференциалните високолихвени депозити в КТБ да бъдат преоформени в редовни, след което собствениците им получиха правото да си възстановят до 100 хил. евро от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Такива обяснения е дала пред временната парламентарна комисия за КТБ изпълняващата длъжността шеф на управление "Банков надзор" в БНБ и представител на централната банка в управителния съвет на фонда Нели Кордовска.

Прокуратурата образува дело срещу квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов за безстопанственост.

 

Oще: банка  банки  бнб  владислав горанов  дела  квестори  корпоративна търговска банка  ктб  преписки  прихващания  синдици 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани