Спира строежът в хотел "Маринела" | webcafe.bg
newscafe

Спира строежът в хотел "Маринела"

Webcafe.bg
08.06.2016, 19:56 (обновена 08.06.2016, 20:06)
хотел маринела

Снимка: © Webcafe.bg

От гилдията на архитектите ще задвижат процедура по отнемане на правата за практикуване на архитектите, които участват в съсипването на сградата

Строежът в хотел "Маринела" в София спира заради неизрядни документи, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Служители на Регионален отдел за национален строителен контрол София към ДНСК са извършили проверка на място на строежа и по документи в район Лозенец. Установено е, че в началото на 2015 г. е издадено разрешение за строеж по идейни проекти за надстрояване с един етаж на едноетажно тяло на хотела от главния архитект на район Лозенец.

Проверяващите са констатирали, че строителството се извършва, без да са одобрени технически проекти по всички части и без да е съставен протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа.

Във връзка с допуснатите нарушения е съставен и връчен на възложителя констативен акт за спиране на строежа.

В момента тече седемдневен срок за подаване на възражения по констативния акт. След изтичането му и след разглеждане на получените възражения, при наличие на правни основания, предстои издаване на заповед за спиране на строежа.

Предстои да се установи наличие на правомощия на главния архитект на район Лозенец за издаване на разрешението за строеж.

Междувременно архитекти от Съюза на архитектите в България и от Камарата на архитектите призоваха институциите да се намесят и да спрат унищожаването на уникалната архитектура на хотела.

Те посочиха, че ще задвижат процедура по отнемане на правата за практикуване на архитектите, които участват в съсипването на сградата. Ще започнат и кампания за създаване на нови критерии и правила за запазване на съвременното културно наследство.

Oще: архитекти  архитектура  ветко арабаджиев  кемпински  лиляна павлова  маринела  министерство на регионалното развитие  мррб  строителство  хотел в софия  хотел маринела  японския хотел 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани