Наказания за сечта на Витоша | webcafe.bg
newscafe

Наказания за сечта на Витоша

Webcafe.bg
12.11.2015, 11:24 (обновена 12.11.2015, 11:45)
витоша, лифт, пейзаж

Снимка: © Тодор Ковачев

Наказания за горските служители и възстановяване на изсечената гора на терен от 20 дка във Витоша. Това са мерките, които държавата ще предприеме, след като вчера над 1000 души протестираха в София и други градове на страната. Според земеделския министър Георги Костов държавните служители са допуснали груби нарушения, заради които ще им бъдат наложени най-тежките санкции.

Костов обясни пред bTV, че за мястото е издадено разрешително само за почистване и събиране на сухи дървета. Вчера полицията откри просека, изоставени два багера и малък камион. Разследването се води срещу неизвестен извършител, като предстои да се изясни чия собственост е изоставената техника.

Зам.-министър Костов обясни, че от Природен парк „Витоша" са установили изоставената техника още на 6 ноември. Те обаче сигнализирали директора на Държавното горско стопанство чак на 9 ноември.

„Между 30 октомври и 6 ноември нещо се е случило и отговорните лица, тези, които стопанисват територията - инспекторите от Природния парк, горски, лесничеи - казват, че не знаят чия е техниката и кой я е вкарал. Когато една територия ти е дадена да я управляваш, периодично ти трябва да наблюдаваш какво се случва там", каза Костов.

В началото на седмицата зелени организации алармираха, че над 20 декара млада гора са били изсечени през последните две в близост до хижа „Алеко" и ски пистата „Витошко лале". Те заподозряха, че сечта е свързана с намерения за строителство на нова писта, но инвеститорът „Витоша ски" обяви действията им за „активно мероприятие", тъй като гората в района е разядена от корояд и разрешителното са почистване е правомерно.

Костов коментира, че до лошото състояние на парк Витоша е довело допуснатото изсъхване на огромна част от гората.

Дирекцията на ПП „Витоша" има 18 души личен състав, които трябва да наблюдават кой и как влиза. В Горското стопанство пък има началник участък и петима лесничеи, които са длъжни да наблюдават какво се случва с поверените им територии.

Oще: витоша  витоша ски  георги костов  мосв  природен парк витоша  сеч на витоша 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2015, 14:52

1 Stanislav Vassilev.556389874518454 | 12.11.201514:54

ЗА наказания за безцелно изсичане на горите, но ПРОТИВ идеята на родни еколози на Витоша да спре да се строи каквото и да било и да си живеем със съоръжения на по 50 години
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани