ВКС: ВСС не се ползва с доверие | webcafe.bg
newscafe

ВКС: ВСС не се ползва с доверие

Webcafe.bg
01.07.2015, 18:15 (обновена 01.07.2015, 18:18)
заседание на висшия съдебен съвет

Снимка: © webcafe.bg

Мнозинството във ВСС се противопоставя на реформите, предлагани от правосъдния министър Христо Иванов

Този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) е изчерпал възможностите си за провеждане на реформа в съдебната система и не се ползва с доверието на съдиите. Това заявява Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) в становището си по проекта за промени в Конституцията.

Мнозинството на същия този състав на ВСС, за който ВКС смята, че трябва да бъде разпуснат, упорито се противопоставя на реформите, предлагани от правосъдния министър Христо Иванов. Атаката беше оглавена лично от главния прокурор Сотир Цацаров.

За свикване на Велико Народно събрание, което на практика ще блокира началните стъпки на реформата, се обяви и председателят на ВАС Георги Колев. От магистратурата излязоха със становище, че само ВНС може да променя основния закон. Конституционалисти обаче го опровергаха и заявиха, че и обикновено НС може да се справи с тази задача.

Председателят на ВКС Лозан Панов единствен от т.нар "трима големи" в Темида изрази подкрепа за конституционните промени.

"Фронтът на статуквото срещу реформата се оформи много ясно: главният прокурор, ВАС, ВСС. Най-пробитите звена се съпротивляват най-много срещу промяната. Просто и логично", написа преди дни във фейсбук съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

"В съдебната власт има твърде много страх, чинопочитание, твърде много несмеене да се вземе думата и да се говори", коментира правосъдният министър Христо Иванов.

Пленумът на ВКС е подкрепил проекта за промени в Конституцията. Оценката за ефективността му е следната: "С приемането на предложените конституционни промени няма да бъде решен автоматично и в цялост сложният проблем с реформирането на съдебната власт, със създаването на предпоставки за справедливо и ефективно правораздаване. Те обаче са необходима част от цялостната система от нормативни и организационни мерки, които трябва да доведат до качествено подобряване на дейността на съдебната власт. Затова заслужават подкрепа, при акцент върху необходимостта от по-радикални мерки за цялостното й реформиране".

Върховните съдии подкрепят разделянето на ВСС на две камари обаче напомнят, че така както е уреден съставът на съдийската, отново не е изпълнено изискването за мнозинство на съдиите избрани от съдии.

Oще: вас  вкс  всс  всс не се ползва с доверието на съдиите  георги колев  доверие  конституция  лозан панов  реформа  сотир цацаров  съдебна реформа  съдии  христо иванов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани