Родителите на мъртвородени бебета вече ще могат да ги погребват | webcafe.bg
newscafe

Родителите на мъртвородени бебета вече ще могат да ги погребват

Webcafe.bg
27.02.2015, 14:53 (обновена 27.02.2015, 15:31)
бебе

Снимка: © Getty Images

Правителството предлага промени в Закона за гражданската регистрация

Родителите на мъртвородени деца вече ще могат да ги погребват. Това стана възможно след промени в Закона за гражданската регистрация, одобрени от правителството.

Кабинетът ще внесе предложението в Народното събрание, като при гласуването му в пленарна зала ще се регламентира издаването на документ, който да служи като разрешение за погребение.

Промените бяха изготвени след протести на родители и инициатива на група неправителствени организации за осигуряване на хуманното отношение към мъртвородените деца, които сега бяха приемани като биологичен отпадък.

Проектът предвижда препис-извлечение от акта за раждане на мъртвородено дете да представлява разрешение за погребение, както и безплатното издаване на документа. Съкращава се срокът за съставянето на акта за раждане в тези случаи, като по този начин се създава възможност разрешението за погребение да бъде издадено до 48 часа от настъпването на събитието.

Препис-извлечението от акт за раждане на мъртвородено дете ще се издава незабавно при изрично поискване от страна на родител или на изрично упълномощено от родител лице.

Предишното правителство прие промени, с които сви разликата между раждане на мъртвородено дете и аборт. Наредба 12 от 21 юли 2014 година променя критериите, като според влезлите в сила изменения раждането на мъртво бебе преди 26-тата седмица или с тегло под 800 грама се третира като аборт и родителите нямат право да му дадат име или да го погребат.

Oще: акт за раждане  бебета  деца  документ за погребение  закон за гражданската регистрация  мъртвородени деца  мъртвородено  недоносени бебета  погребение  раждане 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.