Омбудсманът: "Не е трябвало Бююк да бъде експулсиран незабавно" | webcafe.bg
newscafe

Омбудсманът: "Не е трябвало Бююк да бъде експулсиран незабавно"

Webcafe
11.08.2016, 15:40 (обновена 11.08.2016, 15:48)
мая манолова

Снимка: © webcafe.bg

"Експулсацията на Абдуллах Бююк не е следвало да бъде изпълнявана незабавно", заяви омбудсманът Мая Манолова на специален брифинг във връзка с предаването на турския бизнесмен на властите на Анкара.

Омбудсманът е научила за казуса от медиите и МВР не я е уведомило, за да може да извърши наблюдение по процедурата.

„Не мога да коментирам основанията за издаването на заповедта за експулсация на Бююк, но мога да кажа че, не е следвало тя да бъде изпълнявана незабавно. Незабавното й изпълняване противоречи на нормите на международното право, на българската конституция и на Закона за бежанците", каза Манолова.

Според нея по начина, по който е направена експулсацията, не е дадена възможност на Абдуллах Бююк да обжалва изпълнението на заповедта и да организира своя защита.

Запитана относно информацията, че от началото на годината са направени още 31 подобни експулсации, Манолова заяви, че не е информирана и ще настоява МВР да изпълнява ангажиментите си по закон.

Турският бизнесмен бе предаден вчера следобед на граничния пункт Капъкуле. Анкара го обвинява, че е гюленист и е имал участие в опита за преврат на 15 юли.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова призна, че при предаването на границата не са присъствали представители на омбудсмана, нито на неправителствени организации, както е по закон.

Версията на МВР е, че Бююк е екстрадиран, защото е представлявал заплаха за националната сигурност, нямал е валидни лични документи и не е уредил статута си в България.

 

Oще: абдулла бююк  бхк  мая манолова  мвр  омбудсман  предаден гюленист на турция  предаден турски гражданин  румяна бъчварова 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 11.08.201616:29

Ей, съвсем го смотаха българския език с тия изкуствени глупости за задължителния мъжки род за длъжности, пък там - жена.
"Омбудсманът е научила за казуса от медиите и МВР не я е уведомило"
Няма благозвучие заради абсурдното несъответствие на родовете, а ако заслуша дете... ми то циганче ще стане, ако се учи да говори в това време.
   

оценка

+0 -1