Искров: Политически интриги осуетиха план за спасяване на КТБ | webcafe.bg
newscafe

Искров: Политически интриги осуетиха план за спасяване на КТБ

Webcafe.bg
04.07.2015, 11:26 (обновена 04.07.2015, 11:29)
иван искров

Искров съветва Цветан Василев да съдейства на правосъдието, а не да плаши със западни нотариуси и велики тайни за шантаж

БНБ бе очернена, за да се отклони вниманието от онези, които придобиваха активи с парите на вложителите, и от техните съратници и вляво, и вдясно в политиката. Това казва управителят на БНБ Иван Искров в интервю за "24 часа".

През 2008-2009 г. големи финансови играчи се опитаха да разклатят валутния борд, споделя още той.
Политически интриги осуетили план за спасяване на КТБ. А можеше не само вложителите с гарантирани депозити да си получат парите, а и останалите, които имат пари в нея, смята гуверньорът. Такъв план бил приложен успешно в други държави.

Искров заявява още: "Категорично се наложи впечатлението, а и съм убеден, че и мажоритарният акционер сериозно употреби своите политически приятелства срещу БНБ. Въпросният план следваше моделите, които вече бяха приложени успешно в други страни. Важно е и още нещо. Основните му параметри бяха консултирани неформално с представители на ЕК. Нещо повече, имахме и предварителен инвестиционен интерес към него от ЕВБР. Те изразиха готовност за участие, при условие, че обособената "добра" банка е в добро състояние и основните политически фактори, заедно с БНБ, имат съгласие по стратегията за решаване на казуса. Планът обаче задължително изискваше парламентът да приеме ново законодателство, с инструменти за преструктуриране на банки, каквито тогава нямаше. Едва преди дни такъв закон бе приет".

"По отношение на групата КТБ - въпреки огромния натиск, систематичното рушене на авторитета и саботирането на действията ни, успяхме да изпълним задачите си и да вземем решения, основани на наличната и безспорна информация към всеки момент, при стриктно спазване на съществуващото законодателство и независимо от разнопосочните интереси на разни корпоративни и други лобита", е мнението на Искров.

Управителят на централната банка съветва Цветан Василев да съдейства на правосъдието, а не да плаши със западни нотариуси и велики тайни за шантаж.

"Нямам нищо лично против него, напротив - желая му дълъг живот и здраве. Но БНБ трябваше да си свърши работата, както повелява законът. И това направихме - аз и моите колеги", заявява Искров.

Искров отрича, че ще заеме пост в Европейската централна банка, след като напусне БНБ.

Oще: банка  банки  бнб  иван искров  ктб  цветан василев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани