Днес е Архангелова задушница, ден за размисъл, ден на мъжа и металурга | webcafe.bg
newscafe

Днес е Архангелова задушница, ден за размисъл, ден на мъжа и металурга

Webcafe
05.11.2016, 10:49 (обновена 05.11.2016, 11:47)
златната църква

Снимка: © В.Е.

Днес е Архангелова задушница

Днес е Архангелова задушница, която се отбелязва винаги в съботата преди големия църковен празник на Свети Архангел Михаил - на 8 ноември.

На този ден се отдава почит на паметта на мъртвите. Архангелова задушница се нарича ще "Рангелова задушница", "Голяма задушница", "Мъжка задушница".

По традиция на гробищата се прави помен за починалите, като се раздава хляб, жито, вино, бонбони, плодове, месо на близки, но и непознати.

На този ден се отдава почит и към паметта на загиналите в редовете на Българската армия.

Тази събота - 5 ноември, е и "ден за размисъл" преди президентските избори и референдума, насрочени за 6 ноември, неделя.

В деня за размисъл е забранена предизборната агитация, включително в медиите. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали, както и унищожаването на материали, поставени законно.

Днес не се разрешава и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии.

В деня за размисъл има забрана за продажбата на алкохол, която се прави по преценка на кмета на съответната община. В София продажбата на алкохол тази година ще бъде забранена само около секциите.

В първата събота на ноември се отбелязва и Световния ден на мъжа, който е въведен по идея на бившия президент на Русия Михаил Горбачов и е подкрепен от службата на ООН във Виена, както и няколко други международни организации. За първи път този ден е бил отбелязан през 2000 година.

В България днес се отбелязва и деня на металгурга, който е въведен като празник през 1963-та година. На тази дата през 1967-ма година е открит металургичният комбинат Кремиковци край София.

Oще: архангелова задушница  българска армия  ден за размисъл  ден на металурга  ден на мъжа  избори  кремиковци  мъжка задушница  неделя  събота 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани