Пловдив е най-бързо развиващата се област в България | webcafe.bg
newscafe

Пловдив е най-бързо развиващата се област в България

Webcafe
28.11.2017, 15:54 (обновена 28.11.2017, 16:01)
пловдив

Пловдив е най-бързо развиващата се област в България. Това показва увеличаването на заетостта в региона според ежегодното изследване на ИПИ. Сериозен движещ фактор е притокът на инвестиции. Според Десислава Николова от Института за пазарна икономика, на показателите се отразява успешното развитие на "Тракия икономическа зона".

Новоразкритите работни места само в Пловдив за 2017-та са повече от цяла Северна България. Заедно с Плевен, отново Пловдив е област с най-бързо растящи заплати.

И тази година най-силни в икономическото си развитие остават София и Габрово, следвани от Варна, Стара Загора и Русе.

В дъното на класацията са Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. Всички тези области нямат частни инвестиции, има висока безработица и ограничена заетост, ниски заплати.

Според изследването на ИПИ отново се наблюдават процеси по раздалечаване на благосъстоянието на регионите. "Разликата е около 4,5 пъти между София - най-богатата област и Сливен - най-бедната.

От ИПИ отчитат, че икономиката е в подем, има и бърз ръст на заплатите като най-високи остават възнагражденията в София.

 

Oще: безработица  заплати  изследване  ипи  най-развити области  пловдив  стара загора 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.