Второ обвинение за подуправителя на БНБ | webcafe.bg
newscafe

Второ обвинение за подуправителя на БНБ

Webcafe.bg
03.12.2014, 13:13 (обновена 03.12.2014, 16:05)
цветан гунев

Снимка: © БНБ

Съдът решава дали да отстрани от длъжност Цветан Гунев

Връщането на Цветан Гунев на работа в БНБ след около 150 дни неплатен отпуск му донесе второ обвинение - този път за нарушение на служебните задължения.

Прокуратурата е започнала да разследва Гунев заради решението му да одобри увеличението на капитала на КТБ с 35 млн. евро, за които БНБ намери доказателства, че представляват фиктивни операции за самофинансиране на банката часове преди да обяви, че отнема лиценза на банката.

Обвинението е било повдигнато на Гунев на 25 ноември - един ден след като ръководителят на "Банков надзор" в Централната банка се е върнал на поста си.

Информацията стана ясна по време на заседанието в Софийския градски съд, където прокуратурата защитава искането си подуправителят на БНБ да бъде отстранен от длъжност.

Цветан Гунев вече има повдигнато обвинение за неупражняване на функциите по банков надзор върху КТБ, вследствие на което се е стигнало до присвоявания в особено големи размери. На Гунев беше наложена най-леката мярка за неотклонение "Подписка".

Прокуратурата вече направи един опит да го отстрани от поста с мотиви, че може да попречи на разследването. Две съдебни инстанции обаче решиха, че не са представени никакви доказателства и данни, от които да се направи подобен извод.

По информация от БНБ достъпът на Цветан Гунев до класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане на допуска му.

Oще: банков надзор  бнб  българска народна банка  дело  ктб  обвинение  отстраняване  подуправител  престъпление по служба  прокуратура  съд  цветан гунев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани