Безсрочен мандат и за УС на БНТ | webcafe.bg
newscafe

Безсрочен мандат и за УС на БНТ

Webcafe
21.07.2016, 12:13 (обновена 21.07.2016, 12:25)
вяра анкова

След възможността за безсрочен мандат на генералните директори, поправката ще важи и за управителните съвети.

Депутати предлагат възможност за безсрочни мандати и на Управителните съвети на БНТ и БНР. През май беше приета поправка, която позволява генералните директори да продължат да управляват обществените медии и с изтекли правомощия.

Предложението за промени в Закона за радиото и телевизията, внесено от Славчо Атанасов (ПФ), Валери Симеонов, Найден Зеленогорски (РБ), Димитър Главчев (ГЕРБ) и Росен Петров (БДЦ), е разгледано вчера на извънредно заседание на Комисията по култура и медии и предстои да бъде гласувано на първо четене в зала.

В законопроекта е записано, че законът трябва да влезе в сила от 5 август, т.е. депутатите ще го приемат преди парламентарната ваканция.

Поправката гласи, че в случай, че не е избран нов генерален директор на БНТ и БНР, членовете на управителните съвети продължават да изпълняват функциите си до утвърждаването на нови органи от СЕМ.

Промените отново засягат само БНТ в момента, тъй като БНР има нов Управителен съвет, одобрен от СЕМ, чийто мандат започна на 8 юли 2016 г.

Мандатът на генералния директор на БНТ Вяра Анкова изтича в началото на август, а малко след това свършва и този на настоящия Управителен съвет на националната телевизия. Анкова има два последователни мандата и няма право да се кандидатира отново.

До момента СЕМ не е обявил процедура за избор на генерален директор на БНТ. Генералният директор не може да взима еднолични решения за сериозни финансови въпроси или промени в програмната схема. Затова е нужно гласуване на Управителния съвет.

Председателят на медийната комисия Славчо Атанасов обяснява в мотивите, че „по този начин се „гарантира функционална устойчивост и стабилност в управлението на Българското национално радио и Българската национална телевизия".

Oще: безсрочен мандат за генерален директор на бнт  бнр  вяра анкова  генерален директор на бнт  избор на генерален директор на бнт  сем  славчо атанасов  управителен съвет на бнт  ус на бнт 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани