Един на всеки трима работи на 1 май | webcafe.bg
newscafe

Един на всеки трима работи на 1 май

Webcafe.bg, по Нова телевизия
01.05.2015, 13:18 (обновена 01.05.2015, 13:24)
работа

Снимка: © Getty Images

Най-много служители работят днес в сферата на услугите и търговията, следват туризъм, производство, транспорт и здравеопазване. Най-малко са работещите днес строители.

Един на всеки трима в България работи на 1 май, въпреки че денят е официално обявен за неработен. Това показва прочуване на Асоциацията на индустриалния капитал в България, съобщи Нова телевизия. Във всяка десета фирма на работа са половината служители.

Хората работят днес по две причини - по-висока надница и дежурство. Онези, които работят по график, просто се оказват дежурни, независимо от деня и датата. Всяка десета фирма работи на празника, защото има прекалено много работа.

Най-много служители работят днес в сферата на услугите и търговията, следват туризмът, производството, транспортът и здравеопазването. Най-малко са работещите днес строители.

За сметка на работещите, близо половината от почиващите пък ще си вземат допълнителни дни, за да удължат почивката и да слеят 1-ви и 6-ти май.

„Натрупването на почивните дни води до изоставане на производството в някои предприятия и това налага служителите и работодатели в едно съвместно споразумение и партньорство да решат да работят на почивния ден, за да изпълнят заложените планове", коментира Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Oще: 1 май  ден на труда  заетост  почивен ден  празник на труда  работа  работещи  работници  служители 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани