Трън в петата | webcafe.bg
newscafe

Трън в петата

Нина Жишева
17.04.2013, 09:31 (обновена 17.04.2013, 09:38)
Избори

Снимка: © Sofia photo agency

Не ни познавате и не знаете за какво мечтаем, какво ни трябва и какво може да ни помогне

Здравейте уважаеми дами и господа кандидат-депутати!

Аз съм Нина Жишева от София. Една от тези, от които ще зависи вашата политическа кариера от 12-ти май нататък. Една от тези, които внимателно следят преизборните ви битки и титанични сблъсъци.

Познавам още десетки, стотици хора като мен, които чуваме какво ли не - от компромати, интриги и жалки кални обвинения, до благородни обещания и картини на грандиозно, светло бъдеще (без значение доколко реалистични са те).

Аз лично правя това от години и всеки път си връзвам в душата едно възелче, в което яростно пазя мъничката си надежда. За съжаление с всяка изминала година тя се смалява неумолимо. 

Но не моята надежда е поводът да напиша това отворено писмо.

Уважаеми дами и господа кандидат-депутати,

Настоявам да спрете да споменавате в предизборните си платформи хората с увреждания в България. Спрете да ни обещавате каквото и да, защото вие не ни познавате. Не знаете нищо за живота ни, за желанията ни, за нуждите ни.

Повече от двайсет години претендирате, че давате мило и драго само и само да подобрите живота ни. И доколко го подобрихте? Направихте ни най-най-бедните, най-необразованите, най-безработните, най-ограничените, най-обезверените и отчаяни същества в Европа!

На какво основание ни обещавате светли бъднини, след като никога досега не сте отворили слуха и сетивата си за исканията на българите с увреждания! Знам, знам, веднага ще ми опонирате, че не говоря истината - вие имате цял един консултативен орган, НСИХУ, който ви консултира години наред, но защо ли нещата продължават да не вървят, след като Съветът ви съветва?

Сега пък аз ще ви кажа. Този Национален съвет за интеграция на хората с увреждания няма интерес да се противи на държавата, защото получава парите си от нея. Този съвет не желае да променя статуквото, тъй като именно това статукво му позволява да взима една сериозна държавна субсидия за невършене на нищо съществено.

Ако вярвате, че организирането на "турнири по тих шах" или на еднодневни походи в планината ще разрешат проблемите на хората, то просто не ви бива за политици, без никакви извинения.

Но на вас, също като и на послушния ви съветник, пò ви е лесно да работите за това, положението да не се променя изобщо - отчаяни, бедни, самотни, неграмотни и обезверени хора лесно се манипулират. А на вас точно такива ви трябват. 

Ние от Центъра за независим живот се постарахме да направим нещо сами за себе си. На 4 април 2013 г. изпратихме покана до щабовете на всички по-големи партии, с която ги поканихме на среща, на която да си поговорим за това какво е необходимо да се направи в сферата на уврежданията в България, за да можем да я направим едно по-добро и по-дружелюбно място за всички, което значи и за нас, хората с увреждания.

За наше огромно разочарование, но не и изненада, единствено госпожа Меглена Кунева намери време и желание да уважи поканата ни. Никой друг! Никой, уважаеми дами и господа кандидат-депутати!

А започнете ли с предизборните си речи, първата ви дума е за хората с увреждания - обещавате и коня и вола. Но ние не ви ги искаме, нямаме нужда нито от кон нито от вол. От друго имаме нужда, обаче вие просто не го знаете и не ви интересува. 

Ето затова, аз, Нина Жишева, настоявам да престанете да спекулирате с хората с увреждания в България! Вие не ни познавате и не знаете за какво мечтаем, какво ни трябва и какво може да ни помогне! Просто сме ви необходими само за няколко дни и след това отново ставаме трън в петата ви.

Oще: хора с увреждания 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани