ЕК се включва в реформата на прокуратурата | webcafe.bg
newscafe

ЕК се включва в реформата на прокуратурата

Webcafe.bg
16.02.2016, 15:43 (обновена 16.02.2016, 16:12)
Екатерина Захариева

Снимка: © Webcafe.bg

Екатерина Захариева се зае със спешно изпълнение на мерките в последния доклад на Европейската комисия

Експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия (ЕК) ще могат да помагат на България с независима експертиза за дейността на прокуратурата и при необходимост - за изготвянето на новата наказателна политика, съобщи Министерството на правосъдието.

Това станало ясно след работна среща днес на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и директора на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК - Мери Маккарти.

Правосъдният министър акцентира върху необходимостта работата по анализа на евроекспертите да започне не по-късно от средата на април т.г. Януарският доклад на Европейската комисия препоръчваше и външен одит на държавното обвинение.

Сред коментираните възможности за осъществяването на независим анализ по отношение работата на прокуратурата са били отчетността, прозрачността, натовареността, кариерно развитие, системата за атестиране, обучение и повишаване, както и независим доклад за работата на разследващите органи и специализирани структури в рамките на прокуратурата.

В хода на срещата бе представена дейността на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК и се обсъдиха възможностите за предоставяне на техническа експертна помощ за постигане на целите по препоръките в евродоклада по Механизма за сътрудничество и оценка.

Министър Екатерина Захариева очерта областите, в които ЕК може да окаже експертна помощ на България, като посочи, че най-важните сред тях са реформата в прокуратурата, изработването на нова наказателна политика и работата на вещите лица по изготвяне на съдебни експертизи.

„За промените в НК се нуждаем от изцяло нова наказателна политика, съобразно европейските стандарти, реалистичният срок за тези промени е края на 2017 г.", подчерта правосъдният министър и допълни, че има пълна подкрепа за съдебната реформа от правителството.

Мери Маккарти заяви готовност от името на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК да съдейства за оказване на нужната подкрепа. Тя уточни, че ще обсъди набелязаните проблемни области с представителите на страните-членки, които вече са поели ангажимент за съдействие по изготвяне на независима експертиза.

По-рано днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер съобщи, че е възможно Механизмът за сътрудничество и проверка да остане само за България, ако Румъния продължава да напредва с борбата срещу престъпността и корупцията по високите етажи на властта.

Oще: брюксел  главен прокурор  доклад на европейска комисия  европейска комисия  ек  екатерина захариева  министерство на правосъдието  прокуратура  сотир цацаров 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.09.2015, 21:57

1 ru | 16.02.201620:24

„За промените в НК се нуждаем от изцяло нова наказателна политика, съобразно европейските стандарти, реалистичният срок за тези промени е края на 2017 г

Та мисля ,че края на 2017 г. е рано,може би 2037 г. пак към края ,е по добрия вариант.
   

оценка

+0 -0