Офшорките отново ще участват в обществени поръчки | webcafe.bg
newscafe

Офшорките отново ще участват в обществени поръчки

Webcafe.bg
19.09.2015, 11:03 (обновена 19.09.2015, 12:14)
владислав горанов

Снимка: © webcafe.bg

Промените, които забраняват участието на офшорки в обществени поръчки, бяха приети в края на 2013 г. по предложение на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски.

По искане на Европейската комисия офшорните компании отново ще могат да участват в обществени поръчки, съобщава БГНЕС. В писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутат от управляващото мнозинство се посочва, че България ще промени законодателството си и отново ще разреши участието на офшорни компании в обществени поръчки, в приватизационни сделки и в конкурсите за концесии.

Промените, които забраняват участието на офшорки в обществени поръчки, бяха приети в края на 2013 г. по предложение на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. Забраната се отнася до 28 сфери на икономиката, като се въвеждаха ограничения за участието на дружества, които са регистрирани в офшорни зони.

"Със закона се забранява на дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и свързаните с тях да участват в процедури за обществени поръчки, в приватизационни сделки, в конкурси за получаване на концесии, за придобиване на държавно или общинско имущество, в процедури за получаване на лиценз за кредитна институция, застрахователно или пенсионно-осигурително дружество, данъчен склад по Закона за акцизите и данъчните складове, хазартна дейност, учредяване и придобиване на участие в професионален спортен клуб, издател на периодични печатни произведения и други", се отбелязва в отговора на финансовия министър.

На 15 юли 2014 г. обаче от Европейската комисия е постъпило запътване, с което се посочва, че разпоредбите на Закона за офшорките нарушават свободното движение на капитали, свободата за установяване и свободата на предоставяне на услуги, правилата относно обществените поръчки и отношенията с отвъдморските страни и територии на основание Решението за отвъдморското асоцииране и Общото споразумение за търговия с услуги.

От отговора става ясно, че законодателните промени, поискани от Брюксел, с които ще се възстановят правата на офшорките да участват в българската икономика, са на етап обсъждане и междуведомствено съгласуване. Очаква се и утвърдителен отговор от Европейската комисия, след което законодателните текстове ще бъдат приети от правителството и внесени в Народното събрание.

Oще: владислав горанов  депутати  народно събрание  обществени поръчки  офшорки  офшорни компании  финанси  финансов минисът 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

2 Шамито | 19.09.201515:20

Принципът–който слушка– папка.Демократична ценност.Как ще лишим офшорките които ни финансират.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 19.09.201512:17

Само остава да разберем кой ще е новият Хр.Бисеров!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани