СЕМ се разграничи от Георги Лозанов | webcafe.bg
newscafe

СЕМ се разграничи от Георги Лозанов

Webcafe.bg
08.03.2016, 18:04 (обновена 08.03.2016, 18:48)
сем, съвет за електронни медии

Снимка: © cem.bg

СЕМ за втори път не гласува оставката на Георги Лозанов

Съветът за електронни медии отложи за втори път гласуването на оставката на председателя Георги Лозанов, но излезе с дистанцираща се от него позиция, според която личните пристрастия не могат да бъдат ръководен критерий на държавния медиен регулатор.

Членовете са СЕМ уверяват, че се ръководят от от върховенството на закона, прилаган в и от институциите, а не от лични пристрастия.

Лозанов подаде оставка около месец преди мандатът му да изтече, тъй като е противник на лицензирането на ПИК ТВ, срещу което обаче няма законови пречки, и най-вече на съдържанието, което предстои да се излъчва в нейния ефир - „агресивната риторика на едноименната онлайн медиа, която лесно минава в регистрите на враждебната реч, макар и не непременно по расов, етнически или религиозен признак".

„Задължение на независимия регулатор е еднаквото третиране на всички създатели на медийно съдържание. В този смисъл предпоставянето на виновно поведение като основание да се откаже административна услуга не произтича от Закона за радиото и телевизията", пише в декларация на СЕМ.

Оставката на Лозанов не се гласува днес поради недостатъчно присъстващи от членовете на СЕМ - явиха се трима души. Анюта Асенова е в болничен, а самият Лозанов излезе в отпуск още през миналата седмица.

„Работата на Съвета за електронни медии няма да бъде възпрепятствана. Стоим на принципите на правовата държава, залегнали в Конституцията на Република България", допълват от СЕМ.

Oще: георги лозанов  закони  кафеви медии  лични пристраствия  оставка в сем  пик тв  сем 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.