Повече линейки и спешни екипи в големите градове | webcafe.bg
newscafe

Повече линейки и спешни екипи в големите градове

Webcafe.bg, Нова телевизия
10.01.2015, 16:00 (обновена 10.01.2015, 16:20)
Народното събрание

Едва 3 милиона българи имат достъп до спешна помощ до 30 минути, обясни Москов

В следващите месеци екипите на Спешна помощ в големите градове ще се увеличат. Това каза пред Нова телевизия здравният министър Петър Москов.  Едновременно с това ще се увеличи и броя на линейките.

По думите на министъра достъп до медицинско обслужване в рамките на 30 минути имат не повече от 3 милиона граждани.

"Спешната помощ трябва да бъде променена така, че да бъде качествена и да стига на време до нуждаещите се. Това не е процес, който може да завърши за половин-един или два месеца, но въпросът е да има ясната политическа воля, че това е решението, че държавата влиза отвътре навън", каза Москов.

Според него при реализация на стратегията, приета и с помощ от ЕС, 7 млн. български граждани ще имат достъп до спешно здравно обслужване, а това трябва да стане най-късно до 2020 година.

"Целта на системата за здравеопазване е да живеем по-дълго, децата да не умират, да продължаваме по-голяма част от живота си не в състояние на болест - това се обективни цели. Всяка една система трябва да ги постига. Нашата, въпреки продължаващото увеличаване в пъти на финансирането за последните 10 години, не постига тези цели", категоричен е здравният министър.

Москов коментира и въпроса за нападенията над екипи на Спешна помощ в гетата, който предизвика ожесточен обществен дебат. "Водим продуктивни и водещи до конкретни стъпки разговори с реални цигански общности, които вършат неща в тази посока - здравни медиатори, комуникатори, хора, които се обучават в определени стъпки". Според него това е начинът държавата да се върне в махалите.

Oще: бърза помощ  екипи на спешна помощ  здраве  здравеопазване  медицина  медицинска грижа  незабавна помощ  петър москов  спешни екипи 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани