Илияна Йотова: Мерките за Харманли са много закъснели | webcafe.bg
newscafe

Илияна Йотова: Мерките за Харманли са много закъснели

Webcafe
28.11.2016, 08:40 (обновена 28.11.2016, 08:46)
Илияна Йотова

Снимка: © Nova

Йотова обясни, че „споразумението ЕС - Афганистан е подписано още в началото на октомври, а преместването на хората от Харманли по границата е грешка, това ще създаде още огнища на напрежение и протести".

„Събитията от Харманли и мерките на правителството са много закъснели. Още през август се знаеше, че има проблеми" - каза новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова в сутрешния блок на Nova. Тя допълни, че „на лекарите не се плаща, преводачи няма. Къде отиват средствата, които идват от Фонда за миграция?"

Йотова обясни, че „споразумението ЕС - Афганистан е подписано още в началото на октомври, а преместването на хората от Харманли по границата е грешка, това ще създаде още огнища на напрежение и протести".

Тя съобщи, че „преди месеци е отишла да говори с Бъчварова, да я предупредим какво ще се случи".

Решението по думите е „една голяма от афганистанците в Харманли да бъдат върнати, да се използват парите за чартъри, да се договори тяхното депортиране с Афганистан".

Йотова предупреди, „че се очаква промяната на Дъблинското споразумение ще остане чак за май. България трябва да се обърне за съюзници към пограничните държави: Италия, Гърция, Испания".

По думите й „новите предложения на ЕС са за още по-голям натиск върху граничните държави. Всички мигранти ще бъдат задължени да подават молба за убежище, ако са влезли в България, също така се предвижда да приемаме обратно всички мигранти от Западна Европа".

Относно репликата й в изборната нощ към Радев да не се обръща срещу БСП, новоизбраният вицепрезидент заяви: „Не съм искала да заплашвам Радев, надявам се, че ще имаме добро партньорство.

Тя отрече категорично твърденията, че кандидатурите на Радев и нейната са минали през нечие одобрение извън България.

Относно възхода на несистемни играчи в Европа, Йотова каза, че хората не получават отговори на въпросите си. Как ще се финансира Европа след 2020 година е един сериозен момент - отбеляза тя. Предвижда се, Европа да финансира само големи проекти, което ще се усети в България.

 

Oще: възход на несистемните играчи  депортиране на афганистанците  дъблинското споразумение  ес  илияна йотова  лагерът в харманли  споразумение ес-афганистан  харманли 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани