Оставки на лекари в ТЕЛК-овете | webcafe.bg
newscafe

Оставки на лекари в ТЕЛК-овете

Webcafe.bg
11.11.2015, 07:56 (обновена 11.11.2015, 08:04)
пенсионери, пенсионер, възрастни хора, стари хора

Снимка: © Getty images

Петър Москов предложи закриване на ТЕЛК – комисиите заради корупцията там, но Ивайло Калфин се застъпи те да останат

За масови оставки в цялата страна на медици, работещи в ТЕЛК - комисиите, предупреди Българският лекарски съюз.

Миналата седмица първи хвърлиха оставки лекарите от ТЕЛК - Пловдив. Причина за това са неуредиците в нормативната уредба и честите санкции, налагани от НОИ. Всички лекари подадоха колективно предизвестие за напускане заради глоби, наложени по стари случаи на издадени документи за инвалидност. Част от комисиите били глобени с по 4000 лева на случай.

Според законодателството лекарите от ТЕЛК трябва да връщат парите за инвалидните пенсии при обжалване от НОИ на експертизи с над 50% инвалидност. НОИ масово санкционира комисиите, като ревизии се правят и на решения, издадени преди години.

Медиците определят решението да връщат изплатените пенсии като абсурдно, в момента някои имат да плащат по 3000 лв., а други са със запор на заплатите. Въпреки обжалванията, санкциите се събират принудително.

Междувременно стана ясно, че всяка трета новоотпусната пенсия у нас е за инвалидност.

 

Oще: блс  глоби за пенсии  инвалиди  инвалидни пенсии  лекари  телк 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани