Багери сринаха незаконния строеж на Яйлата | webcafe.bg
newscafe

Багери сринаха незаконния строеж на Яйлата

Webcafe.bg
19.10.2015, 15:45 (обновена 19.10.2015, 16:09)
Яйлата, строеж на братя Павлови - разрушен

Снимка: © Еконорд

След събарянето на комплекса "Злата перла" край Варвара, още една незаконна постройка по Черноморието отива в историята

След три дни работа, багерите сринаха незаконния строеж на братя Павлови в местността Яйлата, Камен Бряг, която е защитена природна територия и архитектурен резерват. Заповедта за премахване на бетонното съоръжение на два етажа бе потвърдена с окончателно съдебно решение на Върховния административен съд от 2 юли 2015 г.

След това собствениците получиха срок от един месец за доброволно премахване на бетонните плочи, излети на самия скален бряг. Братя Павлови, които са земеделски арендатори от с. Генерал Тошево, първоначално не изпълниха нареждането. Това доведе до намесата на ДНСК - договор с външна фирма, и ги принуди сами да изпълнят решението на съда, включващо и рекултвация на терена от около декар и половина.

В противен случай те трябваше да платят разходите на фирмата, наета от ДНСК да разруши строежа. Багерите се появиха при бетона два дни по-рано от планираното, строеж е почти сринат и се очаква всичко да бъде разчистено до края на седмицата. Инвеститорите ще поемат и разходите по извозване на строителните отпадъци.

Теренът е купен в средата на 90-те години като част от активите на "АПК - с. Българево", но изливането на бетона е станало без разрешение и без съгласуване с РИОСВ - Добрич. Преди това там е имало стара рибарска хижа.

За строежа се води съдебна битка в продължение на няколко години с участието на експерти, екологични организации и граждани, част от тях особено активни срещу бутафорната реставрация на византийската казарма на „Яйлата" от Община Каварна.

Oще: братя павлови  камен бряг  незаконно строителство  незаконно строителство по морето  строеж на яйлата  черно море  яйлата 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.