Съдът отмени минималната заплата за 2015 г. | webcafe.bg
newscafe

Съдът отмени минималната заплата за 2015 г.

Webcafe.bg
20.05.2015, 11:07 (обновена 20.05.2015, 13:35)
бюджет

През декември миналата година правителството реши да увеличи с 20 лева минималната работна заплата до 360 лева от 1 януари

Върховният административен съд (ВАС) отмени със свое решение минималната работна заплата от 360 лева. Причината е, че правителственото постановление за увеличаване на долната граница на най-ниските доходи от работна заплата не е било консултирано в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Решението на съда може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

През декември миналата година правителството реши да увеличи с 20 лева минималната работна заплата до 360 лева от 1 януари, а от 1 юли с още 20 лева до 380 лв.

Съдът се мотивира, че обсъждането на правителственото постановление за нов размер на минималната заплата в комисията към тристранката не означава, че решението не трябва да се обсъжда в по-широкия представителен формат със социалните партньори.

Три работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара и търговско-промишлената палата (БТПП), оспориха нормативния акт в съда, защото правителството не беше провело задължителната по закон съгласувателна процедура.

Според КНСБ решението на ВАС по никакъв начин не променя извършените вече разплащания за страната от 1 януари тази година до момента на влизането му в сила. Очакваме МС незабавно да предприеме действия чрез, които съдържанието на постановлението да бъде внесено за обсъждане в НСТС, след което да бъде обсъдено и прието отново от МС, този път при спазена процедура, заявяват от синдиката. Според нас това действие трябва да приключи до края на май, допълват от КНСБ.

Oще: вас  дело  заплата  нстс  тристранка 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани