Решението на работната група за "Юлен" се отлага с 10 дни | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата не откри данни за престъпление за ски-зоната в Банско

Webcafe.bg
18.02.2015, 09:51 (обновена 18.02.2015, 10:37)
Банско

Снимка: © Photo.Bansko.net

Прокуратурата в Благоевград не откри данни за престъпление

Работната група, която проверява изпълнението на концесионния договор между държавата и "Юлен" за ползване на защитени територии в Пирин, е поискала десет дни отсрочка, за да излезе с предложенията си към Министерския съвет, които трябваше да са готови до 15 февруари. Според министъра на екологията Ивелина Василева становището на групата ще е готово в края на месеа.

Междувременно окръжната прокуратура в Благоевград няма да образува досъдебно производство по сигнала на Любомир Костадинов и Александър Дунчев от WWF, в който двамата еколози твърдят, че в ски зоната над Банско са извършени нарушения, пише offnews.bg.

На 6 февруари е приключила предварителна проверка на прокуратурата, която е стигнала до заключението, че има известни нарушения, но липсват на данни за престъпление.

В дългото 8 страници постановление точка по точка са разгледани твърденията на еколозите, че в ски зона „Банско" се експлоатират ски съоръжения, за които няма издадени разрешения за ползване.

Становището обаче е, че преписката, започната още през 2010 година, се прекратява поради липса на данни за престъпления.

В хода на проверката по отношение на съоръженията с повишена опасност е установено, че всички описани в сигнала лифтове и влекове са регистрирани, извършени си са им първоначален технически преглед и техническо освидетелстване. Издадени са разрешения за експлоатация и са извършвани периодични прегледи, е постановила прокурор Александрина Костадинова.

В постановлението на Окръжна прокуратура-Благоевград се казва още, че за някои обекти в разрешенията за строеж, подписани от главния архитект на община Банско в периода от 13.11.2003 г. до 29.09. 2004 г., са допуснати нарушения като липса на надлежно издадени становища, относно въздействието върху околната среда, но давността на нарушенията по НК отдавна е изтекла, тъй като са минали повече от 10 г.

Документът завършва с решение преписката да бъде прекратена. Решението подлежи на обжалване пред Апелативната прокуратура.

Oще: wwf  банско  пирин  ски зона  ски-зоната в банско  юлен 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани