Съюзът на съдиите: Правителството настройва магистрати срещу полицаи | webcafe.bg
newscafe

Съюзът на съдиите: Правителството настройва магистрати срещу полицаи

Webcafe.bg
05.11.2015, 17:44 (обновена 05.11.2015, 17:48)
Съд

Снимка: © SXC.hu

Според съдиите няма как да бъде подкрепено "нарушаването на обществения ред и създаването на трудности за гражданите

През последните дни българското общество става свидетел на поредните опити за противопоставяне и настройване на едни професионални групи срещу други - на полицаи срещу съдии. И това се провокира не от друг, а от правителството.

Това заявява в отворено писмо Управителният съвет на Съюза на съдиите.

Най-голямата магистратска организация предупреди, че с действията си правителството рискува да компрометира реформата на съдебната система и защитата на обществения ред.

От съюза уточняват, че напълно споделят "възмущението на полицаите от скрития и лишен от какъвто и да било диалог начин, по който се посяга на техните права чрез преходни и заключителни разпоредби в Закона за държавния бюджет".

Но според съдиите няма как да бъде подкрепено "нарушаването на обществения ред и създаването на трудности за гражданите от страна на хора, които имат професионалното задължение да опазват този ред и да защитават гражданите".

Според организацията е тревожно, че от страна на Министерство на финансите се внасят законодателни предложения, които сочат пълна липса на стратегическо мислене и държавническа отговорност точно относно тези сектори, за които правителството декларира намерение за провеждане на реформи.

Oще: закон за държавния бюджет  мвр  министерство на финансите  настройване  писмо  полицаи  полицейски протест  полиция  правителство  протест  противопоставяне  реформа  сектор сигурност  съдебна реформа  съдии  съюз на съдиите 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани