Алфа рисърч: ГЕРБ с лека преднина пред БСП, пет партии в НС | webcafe.bg
newscafe

Алфа рисърч: ГЕРБ с лека преднина пред БСП, пет партии в НС

Webcafe
27.02.2017, 10:27 (обновена 27.02.2017, 10:46)
Алфа рисърч

Снимка: © Алфа рисърч

31.5% от запитаните биха гласували за ГЕРБ, 29.6% за БСП и 10.8% за Обединените патриоти. Под десет процента подкрепа, но със сигурност влизат в парламента - ДПС -6.8% и Воля - 5,7%. Реформаторският блок е на ръба с 3,9%.

31.5% от запитаните биха гласували за ГЕРБ, 29.6% за БСП и 10.8% за Обединените патриоти. Под десет процента подкрепа, но със сигурност влизат в парламента - ДПС -6.8% и Воля - 5,7%. Реформаторският блок е на ръба с 3,9%. Той е проведено в периода 16-23 февруари, обхванало е 1024 пълнолетни граждани, които са анкетирани по домовете си.

66% от анкетираните от Алфа рисърч ще гласуват, 11,2 няма, а близо 22 на сто се колебаят. Проучването е представено преди Конституционният съд да отмени санкцията при негласуване.

25% все още не са решили за кого ще гласуват, докато 53.7 на сто имат свой фаворит.
В сутрешния блок на БНТ, Боряна Димитрова обясни, че процентът на нерешилите варира между 24 и 30 на сто през годините. При влизане на нови политически сили, показателят е най-висок.

По думите й в българското общество в момента има висока степен на поляризация и висока емоционална стилистика.

Димитрова счита също, че противопоставянето между ГЕРБ и БСП вероятно ще им донесе допълнителни гласове.

"Образованието, здравеопазването и доходите са новите магистрали", обобщи социологът. Затова БСП, която първа е лансирала обещания в тази посока, бележи пробив и печели симпатизанти. ГЕРБ обаче си възвръщат позициите в по-големите градове.

Забелязва се също нараснала критичност към лидерите на Обединените патриоти, но това все още не се отразява на техните резултати. ДПС сигурно ще получи по-висок резултат, но тежестта на получения вот намалява при по-висока избирателна активност.

Все още не е ясно как ще се отрази на ДПС първото участие на ДОСТ на парламентарни избори.

В социологическите проучвания преднина печели и "Воля" на Веселин Марешки. "Докато БСП обещават вдигане на доходи, той залага на сваляне на цените, като двете формации се допълват", уточни Димитрова.

На изборите обаче може да има и изненади от страна на партиите, които до момента остават извън парламента. Според проучването АБВ има 2,9%, Да, България - 2,6% и Нова Република - 1,5%.

Според Димитрова "Резултатът им ще зависи от това как ще протече кампанията. Ако основните партии прекалят с компроматите, ударите под кръста, сензационните обещания и агресивните сблъсъци, хората може да се оттеглят от най-горещата битка и да потърсят алтернатива в други партии".

Oще: алфа рисърч  боряна димитрова  бсп  воля  герб  дпс  марешки  социологическо проучване 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани