Лицензът на БНР-Кърджали влезе в предизборна употреба | webcafe.bg
newscafe

Лицензът на БНР-Кърджали влезе в предизборна употреба

Webcafe.bg
19.08.2015, 09:06 (обновена 19.08.2015, 09:38)
генералният директор на бнр радослав янкулов в сем

Снимка: © http://bnr.bg/

Директорът на БНР Радослав Янкулов припомни, че производството на радио-съдържание на турски език е започнало още преди 30 години, а от 10 години БНР има лиценз да излъчва програмата в ефир

Намерението на БНР да подготви регионална програма за Кърджали, в която 3 часа на ден да се излъчват на турски език, се превърна в най-новия предизборен рефрен.

Във вторник СЕМ отложи решението си за лицензиране на БНР-Кърджали с искане за по-детайлно описание на собственото съдържание на регионалната програма.

Преместването на съдържанието от "турската секция" на Радио България от средни на ултракъси вълни, обаче, стана повод за политически скандал, иницииран от ВМРО, а тази сутрин Мария Стоянова от СЕМ нарече "провокация от страна на БНР" искането за лиценза на турската програма.

"Безумие е с български пари да се създава турско радио при положение, че в България има места, на които не можеш да чуеш националното радио", обяви евродепутатът Ангел Джамбазки в сутрешния блок на бТВ.

Той призова ръководството на Радиото да оттегли предложението си за регионалната програма, като заплаши, че в противен случай ще поиска оставката на директора Радослав Янкулов.

Самият Янкулов припомни, че производството на радио-съдържание на турски език е започнало още преди 30 години, а от 10 години БНР има лиценз да излъчва програмата в ефир.

"Тази програма звучи и днес, звуча вчера и ще звучи утре. Тя се изработва от турската секция, излъчваше се на къси и средни вълни и то регионално", каза Янкулов.

Според него прехвърлянето на програмата на УКВ е "модернизация на излъчването", а концепцията на БНР-Кърджали отговаря на задълженията по ЗРТ.

В нея ще има до 10 минути новини, турска традиционна музика и обратна връзка с четене и обсъждане на слушателски писма.

Той отрече твърденията на Ангел Джамбазки, че програмата ще покрива още две области - Смолян и Хасково, в които няма компактно население от турския етнос, като показа, че в обхвата на радиоизлъчването от Кърджали се включват по пет села от съседните области.

В същото време не отговори на въпроса му защо БНР не произвежда съдържание за българската диаспора в чужбина.

БНР вече е сключило договор с Община Кърджали за ползване на помещение на новата програма в очакване на лиценза от СЕМ.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов подчерта, че решението за разрешително на новата програма не е дадено на заседанието във вторник, защото БНР трябва да изясни какво ще бъде останалото съдържание и как ще е свързано с проблематиката на региона на Кърджали, който има свои културни различия.

Лозанов отрече съмненията на Ангел Джабазки, че СЕМ няма капацитет да следи за качеството на програмата на турски език.

Според предложението на БНР първоначално БНР-Кърджали ще произвежда 6 часа съдържание на ден, от които 3 часа на български език и 3 часа на турски език. В останалата част от денонощието ще се излъчва програма "Хоризонт".

Oще: ангел джамбазки  бнр кърджали  георги лозанов  национално радио  новини на турски език  предизборна кампания  радослав янкулов  сем  съвет за електронни медии  турски език в национален ефир 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани