МОН удължава учебната година | webcafe.bg
newscafe

МОН удължава учебната година

Webcafe.bg
23.10.2015, 17:50 (обновена 23.10.2015, 18:28)
дете

Снимка: © Getty Images

Българските ученици имат най-къси часове и най-дълга ваканция

Удължаване на учебната година предлага Министерството на образованието - децата от 1-ви до 4-ти клас ще учат 34 седмици, а учениците от 5-ти до 11 клас - 36 седмици. Според заместник-министър Ваня Кастрева идеята е удачна за всичко класове, освен 12-ти, където програмата е за 31 седмици предвид матурите и изпитите за прием в университет.

Така учениците до четвърти клас ще излизат във ваканция на 15 юни, а тези от пети до 11 клас - до 30 юни. Седмичната натовареност на децата може да бъде от 22 часа за 1-ви клас, като тя постепенно ще се увеличава до 32 часа за гимназиален етап, допълни Кастрева.

Проектът ще бъде качен на сайта на Министерството на образованието и науката и ще се обсъжда публично в следващите две седмици.

Целта е да бъде преодолян негативният факт, че българските ученици имат най-кратки учебни занятия, както и часове, а също така и влиянието на лятната ваканция върху мотивацията им.

15 септември остава за начало на новата учебна година, както е фиксирано в закона, допълни Кастрева. Сега първокласниците завършват учебната година на 24 май, а учениците от 2-ри до 4-ти клас в края на май.

Кастрева уточни, че в новите учебни планове ще има нов предмет - предприемачество, и то още от първи клас. Акцент ще бъде поставен върху гражданското образование и компютърната грамотност. Планира се обучението по „компютърно моделиране" да започне в 3 клас, за да се мине нататък по естествен път към часовете по информационни технологии. От девети клас ще се учи "Гражданско образование".

Ваня Кастрева отхвърли критиките, че изкуствата се премахват от гимназиите - тя увери, че изобразителното изкуство и музиката се запазват в гимназиалния етап - от осми до десети клас, включително, с 18 часа годишна натовареност.

По-рано ресорният министър Тодор Танев обяви, че Ботев и Вазов не само остават в учебниците по литература, но се мисли за разширяване на часовете, в които двамата класици да се изучават.

Oще: ваня кастрева  гражданско образование  деца  зрелостници  лятна ваканция  образование  предприемачество  училище  училищно образование 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

1 Дракон с кисело зеле | 23.10.201519:50

Ваня Кастрева отхвърли критиките, че изкуствата се премахват от гимназиите - тя увери, че изобразителното изкуство и музиката се запазват в гимназиалния етап - от осми до десети клас, включително, с 18 часа годишна натовареност.
---
А трябва да се премахнат, защото са напълно безсмислени.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани