ВАС: Само Велико Народно събрание може да променя Конституцията | webcafe.bg
newscafe

ВАС: Само Велико Народно събрание може да променя Конституцията

Webcafe.bg
29.06.2015, 13:53 (обновена 29.06.2015, 13:55)
Съд

Снимка: © SXC.hu

Голяма част от критиките на ВАС са насочени към идеята министърът на правосъдието да присъства на заседанията на двете колегии на ВСС с право на съвещателен глас

Върховният административен съд (ВАС) обяви, че единствено Велико Народно събрание може да променя Конституцията в частта й за съдебната власт. Това се посочва в становище на ВАС във връзка с проекта за изменение на основния закон.

То ще бъде представено утре на Временната парламентарна комисия за промени в Конституцията.
"Подобна конституционна реформа, както изрично подчертава Конституционният съд, следва да включва широкото представителство на различните социални слоеве в обществото в рамките на едно Велико Народно събрание", пише в становището.

След това то се спира на част от промените, които ВАС определя като "най-чувствителни". Голяма част от критиките на ВАС са насочени към идеята министърът на правосъдието да присъства на заседанията на двете колегии на ВСС с право на съвещателен глас. Върховният административен съд е против и отмяната на тайния вот във ВСС.

Oще: вас  велико народно събрание  всс  конституция  правосъдие  промени  становище  съд  съдебна реформа  христо иванов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.