Вековните букови гори в Балкана с номинация от ЮНЕСКО | webcafe.bg
newscafe

Вековните букови гори в Балкана с номинация от ЮНЕСКО

Webcafe.bg, БТА
03.01.2016, 14:55 (обновена 03.01.2016, 15:09)
хижа рай

Снимка: © Българска федерация по катерене и алпинизъм (БФКА)/bfka.org

Вековните букови гори в Националния парк "Централен Балкан" са номнинирани за световно културно наследство

Вековните букови гори в резерватите на територията на Националния парк "Централен Балкан" - "Боатин", "Царичина", "Козя стена", "Стенето", "Соколна", "Пеещи скали", "Стара река", "Джендема" и "Северен Джендем" са номинирани за световно наследство на ЮНЕСКО, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите, цитирани от БТА.

България е поканена да се присъедини към Европейския сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО - "Букови гори - общо наследство на Европа".

Министерският съвет вече е дал одобрение на кандидатурата, след като тя е била подкрепена от местните общности.

Номинацията ще бъде представена в Секретариата на ЮНЕСКО в Париж през втората половина на януари 2016 година.

Освен в България, гори, които притежават необходимите качества за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, са предложени още и гори в Австрия, Албания, Белгия, Полша, Румъния, Словения, Украйна, Испания, Италия и Хърватия.

Вековните букови масиви в Карпатите, на територията на Словакия и Украйна, както и стари букови гори в Германия вече са съществуващи обекти под закрилата на ЮНЕСКО, към които могат да се присъединят и българските гори.

Предложени за обект са най-представителните букови гори на територията на националния парк "Централен Балкан", които имат площ около 11 000 ха.

Общо буковите гори в Националния парк "Централен Балкан" са разположени върху 29 000 ха и са сред най-обширните естествени букови масиви в Европа.

Характерно за тях е, че са изцяло с естествен произход и със съхранен естествен облик. Над три четвърти от тях са на възраст над 100 години.

150-годишните букови гори заемат повече от 14 хил. ха, а на отделни места съществуват жизнени гори на възраст над 240 години. Много от естествени гори спадат към
категорията на "девствените" гори, което означава, че на практика хората не са се намесвали в тяхното развитие.

Защитата на горите на територията на парка започва още в средата на миналия век с включването им в резервати, първият от които e "Боатин", обявен през 1948 година, допълват от БТА.

 

Oще: балкан  боатин  бук  букова гора  букови гори  козя стена  национален парк "централен балкан"  номинация  световно наследство на юнеско  стара планина  царичина  централен балкан  юнеско 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани