Бежанци от Италия и Гърция отказват да идват в България | webcafe.bg
newscafe

Бежанци от Италия и Гърция отказват да идват в България

Webcafe.bg, Панайот Ангарев, "Сега"
30.10.2015, 08:20 (обновена 30.10.2015, 08:32)
Бежанци между Хърватия и Словения

Снимка: © Getty Images

Бежанските лагери у нас са запълнени едва на 1/3, а нежеланието на бежанците да бъдат пренасочвани към други страни, освен Германия, може да съботира напълно европейския план за разпределението хората на квотен принцип из ЕС

Регистрирани в Гърция и Италия бежанци от сирийския конфликт не желаят да бъдат доброволно настанени в България. Към момента бежанският център в кв. "Враждебна" в София стои свободен, според източници от Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Общежитието във "Враждебна" беше определено за мястото, където да бъдат настанени 300 души от общо 1549, които България трябва да приеме до края на 2016 г. съгласно приетия от Европейския съюз план за разселване на търсещите убежище в Европа, пише Панайот Ангарев в "Сега".

За всеки пристигнал бежанец, държавната агенция ще получи по 6 000 лева. Броят на бежанците е намален, заради липсата на каквито и да е желаещи и вместо предвидените 500 души, които трябва да пристигнат до края на годината, у нас ще дойдат по-малко хора.

Бежанците бойкотрат плана на ЕС за разпределението им на квотен принцип из страните членки на съюза.

Много от тях, според ДАБ, отказват да ходят и в Австрия и Швеция. Почти всички се стремят към Германия.

Възможно е това да провли евопейското решение за справянето с проблема.

Много от настанените в различни бази у нас вече са напуснали страната, според ДАБ, като в момента капацитетът на лагерите е запълнен едва на 27%.

Преди месец лагерите са били запълнени на 48%, а през август - на 67%.

Към момента в цялата страна са настанени общо 1366 чужденци, според последните данни на агенцията.
В лагера в Харманли има 636 души при капацитет от 2710. В общежитието в столичния кв. "Военна рампа" са настанени 104 души, в Пъстрогор - 166, в с. Баня - 30, а в кв. „Овча купел" - 730.

Обяснението за рязкото намаление е, че всички регистрирани напускат България, независимо дали са получили бежански статут, или чакат края на процедурата.

Статистиката на агенцията показва, че през септември са били регистрирани 2074 души от 20 държави, а статут е бил предоставен само на 433-ма.

Сравнено с данните през другите месеци, има леко увеличение на потърсилите закрила. Това означава, че очакваната голяма вълна през студените месеци минава транзит през България.

Oще: бежанска вълна  бежански лагер  бежански лагери  бежанци  българия  враждебна  германия  гърция  ес  италия  квотен прицип  празни бежански лагери  разпределяне на бежанците  софия 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани