Президентството показва "История славянобългарска" | webcafe.bg
newscafe

Президентството показва "История славянобългарска"

Webcafe.bg
24.05.2015, 10:19 (обновена 24.05.2015, 10:49)
24 май, президентство

Снимка: © Sofia Photo Agency

Първият препис на "История славянобългарска" и още много интересни и важни книги и документи от българската история могат да се видят днес в президентството до 16 часа

За четвърта поредна година президентство ще отвори врати за граждани днес до 16 часа. По повод днешния празничен за бълграската просвета и култура ден - 24 май, в Гербовата зала на "Дондуков" 2 ще бъде изложен Котленският препис на "История славянобългарска".

Това е най-старият препис на първата най-важна книга на българското Възраждане. Преписът е направен от Софроний Врачански преди 250 години, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Освен преписа на "История славянобългарска", в президенството посетителите ще могат да видят и книгата "Часословец" от 1566 година, която е отпечатана от първия български печатар Яков Крайков във Венеция.

Други интересни екпонати са "Стематография" на Христофор Жефарович, издадена във Виена през 1741 година, както и "Любословие" - Периодическо повсемесечно списание, което е издавано в Смирна през 1844-1846 година и има изключително голямо значение за българската култура, защото именно то поставя началото на българския периодичен печат.

Сред експонатите, които могат да се видят в президентството, са още завещанията на Иван Н. Денкоглу от 1860 година.

Особено интересно е и завещанието на Евлогий Георгиев от 1882-ра година, с което големият родолюбец дарява 6 млн. златни лева за построяване и поддържане на сграда на Висше училище в Княжество България - сега Софийският университет.

Ще бъдат изложени първият проектозакон за отваряне на Висше училище в София от 1888 г., а също така актове за разкриване на първите български следосвобожденски образователни институции. Експонатите са от фонда на Централния държавен архив.

Експозицията включва още оригинални документи, учебни помагала и пособия, използвани в българските училища през Възраждането и в първите десетилетия след създаването на Третата българска държава.

По традиция гражданите ще могат да разгледат и връчваните от президента висши държавни отличия.

От пресекретариата на държавния глава обявиха програмата на Росен Плевнелиев за днешния празничен ден, която включва участие в традицонно шествие за 24 май, което тръгва от площада пред президентвото. Пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" президентът ще положи венец пред монумента на светите братя и ще произнесе слово.

В Националния исторически музей ще се състои традиционен прием за 24 май, на който освен президента, ще присъстват още дейци на просветата и културата, общественици, представители на институциите, дипломати.


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани