Георги Марков ще "говори" по БНР | webcafe.bg
newscafe

Георги Марков ще "говори" по БНР

Webcafe.bg
11.09.2015, 13:17 (обновена 11.09.2015, 13:30)
георги марков

Писателят е убит през 1978 г. и издъхва на 11 септември в болницата "Сейнт Джеймс" в Лондон

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио започва на 12 септември от 17,30 ч излъчването на "Задочни репортажи за България" на писателя Георги Марков в предаването "Говори Георги Марков".

Копродукцията на БНР и "Аудиовидео Орфей" няма да е просто радиодраматизация на тези големи текстове от съвременната българска литература, четени от актьора Стоян Алексиев. В 30-те минути водещият Тони Николов ще кани събеседници за дискусии за днешните послания на "задочните репортажи".

С тези "задочни репортажи" Георги Марков очертава образа на "неговата България" - страната, която той не е бил склонен да остави в ръцете на "случайните хора, които случайно са се родили в нея, случайно живеят там и случайно ще си отидат, защото нито я познават, нито я обичат, нито ги е грижа за нея."

Георги Марков плати тази своя любов към България с живота си. Писателят е убит през 1978 г. и издъхва на 11 септември в болницата "Сейнт Джеймс" в Лондон. Половин век след излъчването от чужбина, "Задочните репортажи" на Георги Марков ще прозвучат "незадочно" в ефира на БНР.

Така ще се изпълни и волята на техния автор - те да бъдат "чути", не само "четени".

Oще: бнр  георги марков  говори георги марков  задочни репортажи  програма  стоян алексиев  христо ботев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.