Апелативният съд потвърди 3.5 г. затвор за Филип с Тефтера | webcafe.bg
newscafe

Апелативният съд потвърди 3.5 г. затвор за Филип с Тефтера

Webcafe.bg
23.12.2014, 14:13 (обновена 23.12.2014, 14:46)
Златанов

Снимка: © webcafe.bg

Решението на Софийския апелативен съд може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд

Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата от 3.5 години затвор на Филип Златанов, бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси, нашумял като Филип с Тефтера.

На особено мнение е бил председателят на съдебния състав Иван Стойчев, според когото Златанов трябва да бъде оправдан. На първа инстанция Златанов получи същото наказание за длъжностно престъпление, макар държавното обвинение да поиска условна присъда.

Според обвинителния акт Златанов е извършил незаконни действията при проверките срещу Росен Плевнелиев, неговата съветничка и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната Палата Лилия Бунева.

Става дума за три преписки в КПУКИ. Едната по сигнал срещу Плевнелиев - прекратена, но не е публикувана на интернет страницата на комисията. Втората - срещу Ранкова, решението по която не е качено месеци наред в интернет и тя не успяла да го обжалва. Третат - срещу Бунева, отново за непубликувано решение.

С решение от 20 септември 2012 г. Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси постановява, че Ранкова е нарушила правилата по времето, когато е била зам.-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност".

Докато течеше делото на втора инстанция тефтерите му с описани директиви мистериозно изчезнаха от автомобила на 67-годишния криминолог Стефан Бенчев.

След това се оказа, че инициалите Д.П. в тефтера са преправени на 10, а скандалът се очаква да бъде отразен в януарския доклад за Европейската комисия, макар главният прокурор Сотир Цацаров да не видя тефтерите като огромна загуба.

Златанов, който чинно е записвал директивите кого и как да удари подчинената му комисия, заяви наскоро в интервю, че не може да си спомни съдържанието на своите бележници и оспори тяхната легимност.

"Аз не мога да кажа дали нещо е мое или не е мое, моите тефтери не съм ги виждал от година и 4 месеца", заяви Филип Златанов в интервю на запис за сутрешния блок на ТВ7, след която сподели, че се чувства обиден от всички публични инсинуации по негов адрес.

В края на ноември Филип Златанов разказа в интервю за „Труд", че в следствието в самото начало са му предложили да стане защитен свидетел, но условието било да свидетелства срещу властта. „Дадоха ми една нощ на размисля - да бъда осъден или да се съглася да говоря нещо, което някой иска да чуе от мен, а за награда да стана беглец. На другата сутрин повторих: "Не", допълни той.

САС намира присъдата на градския съд за правила, законосъобразна и справедлива. Решението на Софийския апелативен съд може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

През юли миналата година прокуратурата откри в нощното му шкафче тефтер със записки и наставления кой, кога и как да се "удари" от Комисията за конфликт на интереси. Там фигурират директиви, свързани с президента Росен Плевнелиев, настоящи и бивши депутати от ГЕРБ, кметове и други. Основната наставническа линия е „ИФ>ЦЦ>ББ".

Макар да не се припозна като ИФ, законодателният стожер на ГЕРБ напусна парламента и партия. Цветан Цветанов също не се разпозна: "Моите инициали са Цв. Цв., Ц.Ц. не знам кой го твърди".

Oще: затвор  комисия за конфликт на интереси  прокуратура  стефан бенчев  съд  тефтер  филип златанов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани