Доброволци извън кутията на стандартното | webcafe.bg
newscafe

Доброволци извън кутията на стандартното

Жени Делева*
29.04.2013, 17:24 (обновена 30.04.2013, 07:37)

1 от 2 снимки Назад Напред

BG

Привърженик съм на теорията за "Лафтимизма"

Политическата реалност през последните 3, а и 23 години във взаимноизгодна връзка с алчността, са част от прогнил плод с часовников механизъм, който ни докара две големи болести.

Първата е финансовата криза, а втората - социалната, в която се оглеждат строшеният граждански двигател, обезверяването в личната способност и пустотата от липса на идеи. Тик-так, тик-так и така стереотипните политически господствания съвсем стандартно измъкнаха изпод носа ни богатствата на свободния гражданин.

Примирявахме се с нищото, а "нищото унищожава", е казал Хайдегер; мечтаехме много за Спасителя, вместо него ни изпратиха вълци; мълчахме дълго, заради което сега крещим. Но нещо все пак остана изпод смазващия ботуш на корупцията, олигарсите и злоупотребата с власт.

И избухването на това нещо беше толкова енергично, че разчупи статуквото на доскорошното примирение, дори и на отрицанието, защото го изкрещя по един различен и стъписващ начин, с гласа на младостта, креативността и непоколебимостта.

Говоря за човека на Орлов мост - този, който когато изкрещя, го чу целият свят, а ние го признахме за по-човек от примирения. Не защото го направи пръв след 10 години мълчание, а заради енергията на свободата, която се разля по медиите в образите на прегръщани полицаи, протегнати китки, татуирани с дръвчета гърбове, влакчета от танцуващи хора и много други символи на вдъхновената любов.

Всичко това е доста по-различно от горящия парламент и окървавени лица на протестиращи. Всичко това се случва не само у нас, но и в световен мащаб, където Occupy, Greenpeace и много други движения и обикновени граждани залагат на нестандартни методи, за да осигурят чуваемост и разбиране за своите каузи.

В последната година силно се интересувам от политика и активизъм. От една страна, защото осъзнах, че политиката не е нещото там в телевизора, обикновено крайно противно, а че пряко засяга моя живот и просперитет. И активизмът - от друга страна, защото само с активни и целенасочени действия срещу несправедливостите на политическия картел, се извоюва по-добрият живот.

Всичко започна преди няколко месеца, когато попаднах в "Движение България на гражданите". И тъй като съм привърженик на теорията за "Лафтимизма" - умението чрез хумор да изразяваш своята позиция и да мобилизираш хората, предложих на г-жа Кунева няколко нестандартни акции като коректив на лъжливата реалност. За мое огромно учудване, тя прие.

Креативността и смехът в гражданските акции вдъхнови доброволците от "Движение България на гражданите" за реализирането на 10 необичайни кампании, които поставиха на дневен ред наболели въпроси, използваха сарказма, за да кажат истини и атакуваха злоупотребите на властта.

Така например, в деня на избора на главен прокурор представихме "Куклен Магистратър", разигравайки мъпети с образите на главните претенденти пред ВСС, а на 27 януари показахме, че произвеждането на ток чрез въртене на велоаргометри е по-смислено от това да гласуваш в една фалшива демокрация.

Свети Валентин обявихме за ден на любовта между ГЕРБ и Монополите. Връзката на партията с олигарси като Цеко Минев, Валентин Златев, Лъчезар Цоцорков и други златни кукловоди вече ни дойде в повече. Събитието включваше надути балони с надпис "ГЕРБ + Монополи = ВНЛ", а на хората раздавахме топлийки, с които да спукат балона на брака по сметка. Една от последните акции се нарича "Крадци на избори".

Спомняте ли си как на президентските избори депутати от ГЕРБ изнасяха чували с гласове в неясна посока? А какво бихте направили, ако това се случи отново, бихте ли направили изобщо нещо?

Именно това целят тези акции. Да поставят определена обществено политическа измама под прожектора по начин, достатъчно провокиращ, за да предизвика действие, непримиримост у обикновения човек.

Събитията на доброволците разчупиха рамката на политическата реалност и гражданския коректив. Те бяха отразени във всички национални телевизии, в сутрешни блокове и централни новини. Те си извоюваха първите страници на най-четените всекидневници в страната. Отново заради това, че прибегнаха до рядко използвани средства, за да постигнат своите цели.

Правилата за мисленето извън рамките на кутията са написани от външната страна на кутията. Когато има вдъхновение, лесно се излиза от стандартността, защото целта си заслужава, а и в комфортната ни зона доскучава. Нашият начин да се борим е чрез силата на смеха и креативността.

Съобщението е достигнало до хората, от нас зависи дали ще го приемем или предпочитаме сериозното говорене, най-важното е да не се примиряваме с нищото. Съвсем скоро ще имаме нови управляващи, които след последните сътресения в страната, са повече от всякога длъжни да ни осигурят сигурност и комфорт.

Ако това не стане, наш дълг е да излезем от обичайното си русло и да изкрещим за пореден път: "Ние сме държавата", независимо как. Важно е вдъхновението.

*Авторът е инициатор на акциите на доброволците на "Движение България на гражданите", които предизвикаха голям медиен отзвук. Жени Делева се присъединява към Движението малко след като активно участва и в протестите на "Орлов мост".

Oще: движение българия на гражданите  доброволци  избори  младежи  орлов мост  статукво 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.11.2011, 20:54

8 ebcafe | 03.05.201317:36

Драги ми макарончо, като ти гледам ника си мисля как имащ къса "социална култура", че и крива на всичкото отгоре Смее се Пак не си посочил за кой ще гласуваш, мрън-мрън, сички са маскари, еднакви, лидери не знам какво си. Казваш за кой ще гласуваш, отстояваш си позицията, носиш на нападките, че си член, платен драскач, гьонсурат, опитващ да се облагодетелства и тн.

В противен случай си поредния мрънкач, отчаян от живота, вселената и всичко останало, с нищо не допринасящ за средата около него, ненужен ...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 01.05.201317:05

Макарон, някак не иде да напишеш два обилни коментара, пълни с удивителни, повторения, 'риторични' въпроси, главни букви, и силни епитети, а после да разправяш, че не - не се пръскаш от яд, а просто ти е смешно.
ТОВА Е ВСЕ ЕДНО АЗ ДА КАЖА, ЧЕ ТОНЪТ НА ТОВА ИЗРЕЧЕНИЕ НЕ Е ВИКАЩ И ГНЕВЕН, А ВСЪЩНОСТ АДСКИ СПОКОЕН, МАМКА МУ СТАРА ДА ЕБА!
Компри?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 01.05.201310:17

Свинчо,

какви пак ги бърбориш Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив

Ще се сцепа от смях Много щастлив

Иначе, имаш въображение. Мисля, че от теб ще се получи страхотен сценарист на предизборни клипове.
Примерно, дават нек'ъв, той още малко ще се пръсне от яд и злоба, изкочила му е вената на челото, и разправя нещо много напрегнато...как ще ни причини на света, как ядрените бойна глави вече са на ракетите-носители, сипе закани и заплахи и т.н. и т.н. Накрая на клипа се появява Пръмова и с мил, мил, та мил глсец, като с майчина милувка ни успокова с думи "Аз ще ви спася, деца". И децата почват весело да подкачат Много щастлив Много щастлив
Разбираш ли, посланието? Нашата нова спасителка ще ни върне към невинността и детското безгрижие. Ще ни обича и ще ни пази от лошите. За невръсните деца остава само да изберат правилното решение: освобождаване от каквато и да е отговорност, с едно единствено (правилно!) движение.
Добре дошли в света на захарния памук! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 30.04.201321:00

>ДБГ наистина са най-смислената партия за която да се гласува след 10 дена.

Аз бих казал, че е една от най-смислените.

Макарон, внимавай да не се пръсне тая вена на челото ти, щото от тук виждам как се е подула от толкова яд и злоба.
Здравето преди всичко!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 30.04.201318:29

ebcafe,

като започна с това, че самият ти ник подсказва ниска социална култура...наистина не знам дали да се хабя да продължавам нататък да пиша. Умните хора съветват да не спорим с глупаци, защото първо ще ни свалят на тяхно ниво, после ще ни победят с опит.
Хайде, в този случай ще рискувам.
Клишето, което повтаряш "посочете алтернатива" е отбягване на въпросите относно личността на Пръмова. А твърдението, че това е най-смислената партия, вероятно е следствие, че вече си неин член. Намирисва ми на очаквания, че ще имаш келепир от тая работа...
Както и да, говорим си за поредния гьонсурат, личност идваща в ролята на спасител, която на гърба на предишното провалено правителство си прави реклама. Точно както напраеи и ББ.
Пръмова е поредния пример за някой заел позата на лидер/фюрер/вожд, който без да има собствени идеи, действа на принципа на отричане на предишните.
Алтернатива за нас, гражданите, в сегашния политически спектър няма. Затова действаме чрез натиск от страна на неполитически организации с идеална цел и протести. Нека се появи партия, обединена не около "силна" личност (или по-добре: контролиран и платен политически шут). Нека бъде обединена около идея, където личностите в тази партия заемат своите места според това до колко успешно осъществяват целите на идеята. Тогава можем да си говорим за алтернатива.
Това, че нивото на средностатистическия избирател падна до нивото на гибон, и когато му покажат портокалче, той скача и се радва, изобщо не ме задължава да мисля, щом един спасител падне, трябва веднага да търся следващ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.11.2011, 20:54

3 ebcafe | 30.04.201314:58

Браво Жени, браво Денева !

ДБГ наистина са най-смислената партия за която да се гласува след 10 дена.

А плювачите отдолу вместо да повтарят изтърканите слогани за комунистическо минали (со уат?) и затварянето на АЕЦ (ънтру) да напишат те за кой ще гласуват и какво очакват да се промени. Иначе жълтеете, иначе интелигентни уебгайве форумци.

А ако ще гласуват протестно (де факто за БСП или ГЕРБ) въобще да не се хабят да пишат ...
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

2 Astarot | 30.04.201314:01

Извън кутията на стандартното и същевременно, излизащи от същата тази кутия, само за да ни покажат, колко са нестандартни Смее се
Почти толкова креативно и "извън кутията", колкото СерГей каращ трамвай...
Чуди се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 30.04.201309:10

Евтина пропаганда в полза на г-жа Пръмова. Наследничка на същата тази номенклатура и политинженери създали Б.Б. Разликата е нула! Нула!
Нещо по-лошо. Злоупотребява авторката с това, че била част от "Орлов мост". Е, и аз съм бил. И какво? Какво като съм бил на първи ред срещу полицейските щитове и това ми струва охлузвания и синини? Тези факти не подменят реалността. А реалността е, че Пръмова ни подава захарно петле с едната ръка, а с другата държи камък. Досущ като всички комунисти.
И обобщен поглед върху статията показва пълна липса на собствени идеи. Пошъл и нагъл опит да се пришие бунта на младежите от юни 2012 към политическите амбиции на една мрачна личност. Умствебна плява, чието истинско име е ЛЪЖА!
   

оценка

+1 -3

Най-коментирани